25 czerwca 2014

Warszawa i sernik jagodowy



Kilka dni temu miałam przyjemność gościć w Warszawie. Musiałam tam załatwić pewną ważną sprawę. Wszystko się udało. 
Niestety z kulinarnych doznań mogłam posmakować jedynie kanapek, które wzięłam z domu i wodę. 
Nie miałam nawet czasu aby iść na obiad do knajpy. Musieliśmy wrócić w tym samym dniu do domu.  Warszawa jest momentami nawet "ładna" ;) Jestem mile zaskoczona czystością miasta. Lecz hałas, ilość samochodów i spalin mnie przeraża i przytłacza. 






Próbuję się zaprzyjaźnić z jednym z mieszkańców, ale on mnie wyraźnie olewa, może woli blondynki ;)







Po powrocie do domu zapragnęłam sernika jagodowego. Jest pyszny, lekki jak puch.  Intensywnie jagodowy. Smakuje trochę jak lody jagodowe. Jeśli nie mamy w domu świeżych jagód można użyć mrożonych.

Sernik jagodowy

Przygotować tortownicę z odpinanym kołnierzem o średnicy 23 cm. Wysmarować masłem i wyłożyć papierem do wypieków.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza.


Spód

100 g herbatników Petit Beurre lub innych
3 łyżki masła

Masło rozpuścić. Herbatniki zmielić w blenderze na piasek. Połączyć masło z herbatnikami i wyłożyć nimi tortownicę. Delikatnie wygładzić łyżką.
Przygotować masę serową.

Masa serowa
600 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego lub z "wiaderka"
200 g cukru
2 całe jajka
3 żółtka
3 białka
350 g jagód
skórka z jednej cytryny
2 łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego

Jagody zmiksować na mus.
Ser zmiksować mikserem na najniższych obrotach, dodać cukier, wymieszać. Nie przerywając mieszania, dodawać po jednym jajku i żółtka (białka odstawić na koniec).  Na tym etapie dodać mus jagodowy, skórkę z cytryny i proszek budyniowy.
W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę. Dodać je do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką tylko do połączenia składników.
Wlać gotową masę do tortownicy. Wstawić do piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C. Po ok 20 minutach zmniejszyć jeszcze temperaturę do 130 stopni C i piec jeszcze ok 1,5 godziny. Mniej więcej 15 minut przed końcem pieczenia posmarować sernik polewą.


Polewa
150 g jagód
4 łyżki śmietanki 36%

Składniki wymieszać i posmarować nimi sernik.
Wstawić ponownie sernik do piekarnika i dopiekać ok 15 minut. Uchylić drzwiczki piekarnika, wyłączyć go i zostawić w piecu na ok 2 godziny. Po tym czasie wstawić sernik jeszcze do lodówki na ok 8-12 godzin (najlepiej na noc) aby dobrze zastygł.

Smacznego!


3 komentarze:

Kamciss pisze...

Obłędny :)

Marianna | coutellerie.pl pisze...

Warszawa jest wspaniała i jedyna w swoim rodzaju, z całą swoją architekturą, atmosferą i wszystkim co ma do zaoferowania, od wydarzeń po miejsca na mapie kulinarnej :) mam nadzieję że następnym razem będziesz mieć okazję z tej oferty skorzystać!

asia white kitchen pisze...

marianna, to prawda, jest bardzo piękna, ostatnio w Warszawie byłam 8 lat temu i od tego czasu dużo się zmieniło. Mam nadzieję że będę mogła kiedyś zwiedzić miasto spokojnie przez kilka dni. Pozdrawiam serdecznie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...