19 czerwca 2014

Pulpeciki w sosie pomidorowym


Kolejny piękny czerwcowy dzień. Wszech obecna zieleń, kolorowe klomby, malwy w centrum miasta. Ogródki w Alejach Częstochowskich tętnią życiem. Jednak ostatnio rzadko bywam towarzysko w mieście. Dobrze mi z tym. Wolę swój ogród i to co w nim rośnie. Gotuję mało wyszukane potrawy. Jemy dużo sałatek, szpinaku i świeżych ziół. Makarony, pieczone mięso-bo tak szybciej. Czekam niecierpliwie na węgierki aż będę mogła zrobić śliwki w occie.



Pulpeciki w sosie pomidorowym

pulpeciki
ok 600 g mięsa wieprzowego, mielonego np: szynki lub karkówki 
1 kajzerka
1 szklanka ciepłego mleka
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
szczypta bazylii
szczypta lubczyku
szczypta papryki 
2 jajka
2 łyżki kaszy manny

sos
1 puszka pomidorów pelati
2 łyżki koncentratu pomidorowego
 szklanka wody lub bulionu
sól
pieprz

Bułkę kajzerkę zamoczyć w mleku, zaczekać aż rozmięknie. Odcisnąć, wymieszać z mięsem, pokrojoną w drobną kostkę cebulą i czosnkiem. Dodać jajko, kaszę mannę i przyprawy. Wszystko dobrze połączyć. Formować małe kulki mięsne średnicy ok 3-4 cm.
Obtoczyć w mące. Na rozgrzany tłuszcz obsmażyć kulki mięsne i odłożyć do osobnego naczynia.

Na tej samej patelni podsmażyć pomidory wraz z koncentratem pomidorowym. Doprawić solą i pieprzem. Uzupełnić wodą lub bulionem. Zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum. Do sosu dodać usmażone wcześniej kulki mięsne. Przykryć i gotować na bardzo małym ogniu ok 15 minut.

W tym czasie ugotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Podawać ugotowany makaron z sosem i pulpecikami. Posypać parmezanem.

Smacznego ! 


1 komentarz:

Kamciss pisze...

Wreszcie ktoś je takie pulpeciki obok makaronu! Mama zawsze mówi, że wydziwiam, kiedy tak sobie nakładam :D Wygląda pycha :>

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...