12 czerwca 2014

Ciasto truskawkowe z kruszonką


Czerwcowe upały i długie dni to jest to co lubię. W tym roku szaleję z warzywami. Prawie nie mam kwiatów. W Każdej doniczce czy skrzynce mam zioła albo warzywa. Postawiłam w tym roku na pomidory, które kocham. Mam też fasolę, bób, lubczyk, szałwię, bazylię, rozmaryn, miętę, szpinak i mnóstwo innych warzyw.  Codzienne podlewanie zajmuje mi wiele czasu, ale wcale mi to nie przeszkadza. Sprawia mi to wielką frajdę. Codziennie obserwuje jak szybko wszystko rośnie i cieszę się jak dziecko z nowej zabawki.

Upały mi nie przeszkadzają, ale nie chciałabym się mocniej dogrzewać w kuchni przy piekarniku. Upiekłam więc bardzo proste ciasto z truskawkami i kruszonką. Nie jest to ciasto drożdżowe, więc nie wymaga, oczekiwania aż wyrośnie. Po prostu mieszam wszystkie składniki, układam truskawki, lub inne owoce np wiśnie, śliwki lub rabarbar. Posypuję kruszonką. Wstawiam do piekarnika. Potem oglądam film, albo podlewam roślinki i ciasto gotowe :)


Ciasto truskawkowe z kruszonką

Składniki:
100 g masła
150 g drobnego cukru 
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
150 ml kwaśnej śmietany 18%
300 g mąki pszennej
2 czubate łyżki budyniu śmietankowego 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
 ok 1/2 kg truskawek, odszypułkowanych, przepołowionych

kruszonka
2/3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
100 g zimnego masła
1 łyżka cukru perłowego do posypania

dodatkowo:
odrobina masła do wysmarowania foremki
1 łyżka płatków migdałowych lub bułki tartej do oprószenia

Mąkę przesiać przez sito. Wymieszać z sypkim budyniem i proszkiem do pieczenia. Odstawić.
W drugiej misce utrzeć mikserem masło z cukrem na gładką masę. Ubijając dodać jajko  i wanilię.
Wsypać połowę mąki i śmietanę, wymieszać łyżką tylko do połączenia składników. Następnie wsypać pozostałą część mąki i śmietanę. Ponownie wymieszać.
Tortownicę o wymiarach 22 cm* lub szerszą wysmarować masłem, oprószyć płatkami migdałów i przelać gęste ciasto do formy. Ułożyć truskawki blisko siebie przecięciem do góry. 
Przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem, dodać pokrojone w kosteczkę masło. Zagnieść kruszonkę i posypać nią ciasto. Na końcu oprószyć cukrem perłowym.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec ok 45-50 minut.
Wyciągnąć i odczekać aż wystygnie.

Smacznego !

*moja foremka była nieco za niska, ale można upiec ciasto w zwykłej tortownicy lub blaszce na ciasto i będzie wtedy wyższe.



8 komentarzy:

Kulinarne Inspiracje pisze...

piękne ciacho :)

Kamciss pisze...

Ile kruszonki! Uwielbiam :)

Antenka pisze...

bajeczne ciacho:) ja też lubię duuużą ilość kruszonki:)

Z miłości do słodkości pisze...

U mnie dziś też kruche z truskawkami:)) Pozdrawiam!

Anonimowy pisze...

bosko wygląda :)

Anonimowy pisze...

bosko wygląda :)

Anonimowy pisze...

bosko wygląda :)

Moje Gotowanie pisze...


piękne :)))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...