11 maja 2014

Brioszki z rodzynkami pieczone w prodiżu



Brioszki z rodzynkami moczonymi w herbacie Earl Grey. Upieczone w fantastycznym prodiżu, który kocham :) Moje dziecko nazywa go bardzo pieszczotliwie " The Prodigy "


Źródło przepisu tutaj

Brioszki z rodzynkami:

350 g mąki pszennej chlebowej
1 łyżeczka soli morskiej
30 g cukru
3 jajka
40 ml mleka
30 g świeżych drożdży
60 g masła, zimnego

dodatkowo:
100 g rodzynków namoczonych 12h wcześniej w szklance mocnego naparu czarnej herbaty (np. Earl Grey) i odsączonych na sicie.

Do posmarowania wierzchu: jajko rozbełtane z łyżką wody, opcjonalnie: cukier

Mąkę przesiej, wymieszaj z solą i cukrem. Jajka rozbełtaj w miseczce.
W mleku rozpuść drożdże, połącz je z mąką i jajkami. Na końcu dodaj masło pokrojone w kostkę i dokładnie wyrób je z ciastem- powinno być dość luźne, gładkie i lśniące.
Odstaw w misce przykrytej folią aluminiową na ok. godzinę.
Następnie dodaj rodzynki, delikatnie wgnieć je w ciasto. Odstaw na 15 minut.
Ciasto podziel na 8-10 kawałków i z każdej formuj okrągłą bułeczkę.
Jeśli pieczesz w prodiżu: jego spód należy wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć bułeczki, pomiędzy każdą z nich włożyć kawałek papieru, by nie skleiły się podczas pieczenia. Przykryj prodiż pokrywą i poczekaj, aż bułki wyrosną (zajmie to 30-60 minut) i wyraźnie powiększą swoją objętość. Posmaruj jajkiem.
Włącz prodiż i piecz 15 minut (opcja: góra-dół).

Jeśli pieczesz bułeczki w piekarniku: pomiędzy bułkami trzeba zostawić 5-6 cm odstępy, a przed wstawieniem ich do pieczenia, nagrzać piekarnik do 180 st C. Piec ok. 15 minut. 

Smacznego !



4 komentarze:

Amber pisze...

Asiu,wspaniałe brioszki!
Zatęskniłam za takim śniadaniem...

Antenka pisze...

ileż ja bym dała za taką bułeczkę:D

asia white kitchen pisze...

Dziękuję Amber. Serdecznie pozdrawiam :)

asia white kitchen pisze...

Nie czekaj Antenko. Szybko się piecze naprawdę :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...