9 kwietnia 2014

Bułeczki maślane z kruszonką i nadzieniem kajmakowym


Bułeczki maślane to był pretekst aby zainicjować mój nowy nabytek kuchenny. Prodiż, który był dla mnie uosobieniem babcinego ciasta, niedzielnej pieczeni na obiedzie u drugiej babci i pożyczanych sobie w rodzinie lub wśród sąsiadek kabli od prodiża bo tamten mój coś nie styka. To relikwia z czasów dzieciństwa. Myślałam że już się takich wynalazków nie produkuje, ale jednak się produkuje i to na całe szczęście!
Upiekłam te bułki w dwóch częściach, jedną w prodiżu a drugą w piekarniku  i szczerze mówiąc te z prodiża wyszły lepsze, ponieważ upiekły się równomiernie i nie były takie wysuszone. Nie wiem, może to też zależy od piekarnika. W każdym razie jestem bardzo zadowolona.


 Źródło Pracownia Wypieków z modyfikacją

Bułeczki maślane z kruszonką i nadzieniem kajmakowym

Z podanych proporcji wyszło 20 bułeczek

Ciasto
600 g mąki pszennej 
20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant)
40 g cukru
50 g masła
1 jajko
240 ml mleka
1 łyżeczka esencji waniliowej
szczypta soli

dodatkowo masa kajmakowa 20 małych łyżeczek ( nie cała puszka)

Kruszonka:
50 g miękkiego masła
50 g mąki
50 g drobnego cukru
2 łyżki płatków migdałów, pokruszonych
1 łyżka pokruszonych orzeszków pistacjowych

Do posmarowania: jajko roztrzepane z 1 łyżką wody

Zaczyn: drożdże wymieszaj z łyżeczką cukru i łyżka mleka. Przykryj ściereczką i odstaw na kilka minut.

Mleko podgrzej z masłem, cukrem i solą. Odstaw do wystygnięcia.  Przestygnięte wymieszaj z jajkiem i wanilią.
Gdy zaczyn zacznie pracować wymieszaj z przesiana mąką a następnie z mieszanką mleczną. Miksuj mikserem lub ręcznie do połączenia składników. Wyrabiaj ciasto kilka minut aż będzie gładkie. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok 1.5 godziny.

Ciasto rozwałkuj na gruby placek ok 1 cm i wytnij szklanką okrągłe kółeczka. Na każde ułóż łyżeczką masę kajmakową, a następnie zawiń i uformuj okrągłą bułeczkę. 

Ułóż bułeczki w prodiżu lub na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia w odległości 2 cm od siebie i odstaw jeszcze przykryte na ok 30-40 minut.

Przygotuj kruszonkę. Składniki połącz w miseczce do konsystencji grudek.

Każdą bułeczkę posmaruj jajkiem i posyp kruszonką.
Piecz w prodiżu ok 30 minut.
W piekarniku rozgrzanym do 200 st.C piecz 15-20 minut do zrumienienia.



Smacznego!




4 komentarze:

Antenka pisze...

cud miód i orzeszki! ale kusisz!

Natalia pisze...

Cudne zdjęcia!

Kamciss pisze...

Obłędnie wyglądają :) Poproszę jedną na jutrzejsze śniadanko :)

Anonimowy pisze...

Przepyszne,u mnie z kostką czekolady gorzkiej i marcepanem:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...