20 listopada 2013

Przyprawa korzenna


Bardzo łatwa w przygotowaniu, wspaniale pachnie. Wykorzystywana do pierniczków i ciasta piernikowego. Ciasta, które można piec wcześniej, ale trzeba je nastawić na ok 3-4 tygodnie przed upieczeniem.
W zeszłym roku pokazywałam Wam wraz z Córeczką bardzo łatwe pierniczki, bez wcześniejszego nastawiania krok po kroku tutaj. W tym roku pokażę, jak przygotować staropolski piernik świąteczny. Bo to właśnie ten czas kiedy należy go nastawić. Tym czasem przygotujcie własną, najlepszą, domową, pachnącą przyprawę do piernika.

Przyprawa korzenna
1 łyżka goździków
3-4 ziarna kardamonu
1 gałka muszkatołowa
2 kory cynamonu
1 łyżeczka kminku
1/2 łyżeczki pieprzu białego
1 łyżeczka ziela angielskiego

Wszystkie składniki upraż na patelni i zmiel na pył partiami. W wersji dla bardziej ambitnych można utrzeć w moździerzu .

2 komentarze:

Ania W pisze...

Tak najpiękniejszy w robieniu własnej przyprawy piernikowej jest zapach...
Pozdrawiam.

Antenka pisze...

nie ma jak domowe przyprawy:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...