12 listopada 2013

Ciabatta


Niby nic szczególnego a takie dobre. Niby nic ładnego a ma coś w sobie. Ciabatty, ale nie takie zwykłe bo to mój pierwszy wypiek z książki "Chleb" Jaffreya Hamelmana. Bałam się że nie stawie czoła, ale udało się i to z dużym sukcesem, bo smak tych bułeczek był nie do opisania. Niby woda i mąka a smakowały tak, jak by były z dodatkiem najlepszego masła. Nie wiem co takiego sprawiło w nich że smak był po prostu idealny. To chyba dobrane proporcje genialnego piekarza JH.
Te ciabatty piekłam z Beatką. To nasz kolejny wspólny wirtualny wypiek.


/Przepis pochodzi z książki Chleb Jaffreya Hamelmana Ciabatta z zaczynem poolish/

Dzień wcześniej

Zaczyn poolish
Mąka chlebowa 270 g (2 1/4 szklanki)
woda  270 g (2 1/4 szklanki)
drożdże 1/8 łyżeczki instant

Połącz drożdże z wodą, dodaj mąkę i mieszaj do osiągnięcia gładkiego ciasta. Przykryj folą spożywczą i zostaw na 12-16 godzin w temperaturze ok. 21 stopni.C

Gotowe ciasto
mąka pszenna chlebowa typ 550 630 g (5 1/8 szklanki)
woda 270 g (2 1/4 szklanki)
sól 20 g
drożdże 4 g instant
cały zaczyn poolish tj ok. 540 g

Do dzieży miksera włóż wszystkie składniki w tym zaczyn. Mieszaj całość na pierwszej prędkości tylko do połączenia składników. W razie potrzeby korygujemy hydrację dolewając wody.
Zwiększ obroty miksera na drugiej prędkości mieszając 4-5 minut.
Ciasto będzie dość luźne i lepkie ale z czasem nabierze swojej prawidłowej konsystencji.
Przykryj folą i odstaw do wstępnej fermentacji na 3 godziny w temp. ok. 24 st.C
W między czasie po 1 godzinie złóż ciasto na "trzy"tak jak na filmie poniżej:
i ponownie po 2 godzinach. Składanie nada ciastu siły.

składanie ciasta

Delikatnie przełóż ciasto na blat roboczy oprószony mąką i wyciśnij z niego większe pęcherze powietrza uważając aby nie uszkodzić tych w środku.
Podziel ciasto na mniejsze prostokątne bułeczki lub na podłużne bagietki. W zależności jak lubisz. Ułóż  w posypanych mąką kastach i przykryj ściereczką oraz folią spożywczą.  
Odstaw ponownie do fermentacji na 1,5 do 2 godzin w temp. 24 st.C
Piecz bułeczki ok 34-38 minut w temperaturze 240 stopni C
Jeśli ciabatta zbyt szybko się rumieni zmniejsz temp. o 5-10 stopni.
Sprawdź czy pieczywo jest dobrze upieczone.

Smacznego !



4 komentarze:

Antenka pisze...

niesamowite zdjęcia:) czytasz w moich myślach;) od dawna mam ochotę na taką domową ciabattę:D

RedHead pisze...

Śliczne Ci wyszły! Widać, że idealna skórka i napowietrzony miąższ ! :)

Kamciss pisze...

Najlepsza! :)

Marta pisze...

Wyszły idealne!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...