6 października 2013

Ciasto ze śliwkami mojej Mamy


Autorką tego ciasta jest moja Mama. Wpadłam (jak zawsze) na dwie chwile do rodziców, zrobiłam sobie kawę z mlekiem , szybko ją wypiłam i oczywiście napotkałam na coś pysznego - jak zawsze. 
...a może spróbujesz kiełbaski Tata zrobił, albo ciasto mam, weź jeszcze do domu. O! Jeszcze soczek pomidorowy, wiesz Tata kupił 4 skrzynki pomidorów i właśnie skończyłam robić. A dzisiaj to mi się nawet śniły te pomidory, bo je dwa dni robiłam...
Taaak, moja Mama (zresztą chyba każda) o tej porze roku ma w domu małą przetwórnie owocowo - warzywną.  To chyba jeszcze nawyki z czasów kiedy nic nie było w sklepach, ale te nawyki bardzo mi się podobają i powoli je przejmuje. Jedyne czego nie umiem jeszcze robić to wędliny. Tzn jako takie pojęcie teoretyczne mam , ale do praktyki to mi jeszcze daleko. Ale kto wie.

Ciasto kruche ze śliwkami ma minimalną ilość cukru, jest polane miodem i jest wspaniałe. Nie za słodkie, jesienne z dużą ilością węgierek. 


 Podaję przepis za Mamą.

Blacha prostokątna o wymiarach 32 x 21 cm wysmarowana masłem i wyłożona papierem do wypieków, lub oprószona bułką tartą.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.

Składniki:
ciasto
3 szklanki mąki
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru do wypieków
1 cukier waniliowy
szczypta soli
4 żółtka
1 jajko
200 g masła (1 paczka)
3,4 łyżki śmietany

nadzienie i wierzch:
ok 1 kg śliwek przed wydrylowaniem
4 białka
1/2 szklanki cukru
3,4 łyżki miodu

Wykonanie:
Mąkę, proszek do pieczenia, masło, cukier, cukier waniliowy, sól, przełóż na stolnicę lub blat i posiekaj nożem. Dodaj żółtka, jajko, śmietanę i szybko zagnieć. Podziel ciasto na dwie części 3/4 i 1/4.
Większą część ciasta rozwałkuj i ułóż na blasze. Wydrylowane śliwki ułóż gęsto na cieście.
Białka z cukrem ubij na krem. Rozsmaruj go na owocach. Drugą część ciasta rozwałkuj i pokrój paseczki o szerokości ok 2 cm. Ułóż je na kremie. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz 60 minut.
Po upieczeniu wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Ciasto musi wystygnąć w piekarniku.
Po wystudzeniu polej ciasto miodem.
Smacznego !



4 komentarze:

favcook pisze...

Śliwki lubię właśnie głównie pod taką postacią, czyli w cieście a to wygląda naprawdę apetycznie!

Ervisha pisze...

Twoja mama wie co smaczne :D

Kamciss pisze...

Ciasta od mamy zawsze najlepsze i zawsze na pierwszym miejscu :)

kuchcikOla pisze...

Mamine najlepsze :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...