3 września 2013

Banoffee pie


Jeśli lubisz słodycze, to jest idealny deser dla Ciebie. Jest słodki, kremowy z lekką nutą cytryny, wanilii. Karmelowo - bananowy. Nie polecam osobom które są na diecie. Niezwykle prosty w wykonaniu, bez pieczenia. Wystarczy przygotować i schować do lodówki na kilka chwil i będzie gotowy.
Banoffee pie jest angielskim deserem znanym na całym świecie. Jego nazwa to kontaminacja słów banan i toffi.  


/Przepis pochodzi z bloga White Plate z małą modyfikacją /

Tortownica z odpinanym kołnierzem o wymiarach 18-20 cm wyłożona na dnie papierem do wypieków
Składniki:
150 g herbatników 
2-3 łyżki masła roztopionego i wystudzonego

ok 250 g karmelu lub masy krówkowej
3-4 łyżki mleka

2-3 banany
1 łyżka soku z cytryny
skórka otarta z cytryny
1 opakowanie (250 g) serka mascarpone
ok 100 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 %
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru z prawdziwą wanilią
1-2 łyżki cukru (opcjonalnie)

kilka kostek czekolady gorzkiej lub mlecznej, albo łyżka kakao (do oprószenia wierzchu)

Ciastka zmiksuj w blenderze na piasek i zmieszaj z masłem. Gotową mieszanką wyłóż dno tortownicy.
W garnuszku podgrzej masę krówkową z mlekiem. Gdy masa będzie na tyle plastyczna rozsmaruj ją na przygotowanym spodzie z ciasteczek.

Banany pokrój w plastry i skrop sokiem z cytryny.

W misce zmiksuj ( na małych obrotach) ser mascarpone, dodawaj po łyżce śmietankę, wanilię lub cukier waniliowy, cukier (jeśli używasz) skórkę z cytryny. Miksuj powoli i nie za długo żeby masa się nie zważyła. 
Gotowym kremem posmaruj banany. Na wierzchu oprósz starta na tarce czekoladą lub kakaem.
Wstaw do lodówki na minimum 1-2 godziny. Gdy masa zastygnie delikatnie odepnij kołnierz tortownicy i pokrój jak tort.

Smacznego !



3 komentarze:

Kamciss pisze...

Idealnie wygląda :) Musiało smakować pysznie :)

L. pisze...

Banany:) mmniam, fantastyczne:D

Antenka pisze...

kocham to połączenie smaków:D od razu mi lepiej!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...