Pomidory to chyba moje ulubione warzywa. O tej porze roku smakują najlepiej. Moja ulubiona zupa to pomidorowa. W dzieciństwie Tata robił mi zawsze pomidory ze śmietaną, którymi zajadałam się nawet kiedy miałam gorączkę, to było dla mnie jedyne lekarstwo. Sok najbardziej lubię pomidorowy. Pesto najlepsze jest...pomidorowe. Sos najlepiej jak jest z pomidorów. Chleb z masłem najlepiej smakuje mi z pomidorem. Jeśli suszone to nie grzyby a własnie pomidory. No taka ze mnie pomidorowa dziewczyna i pewnie nie jestem oryginalna.
Tu gdzie mieszkam mamy takiego lokalnego rolnika, który uprawia pomidory. I nie trudno się domyśleć że są rozchwytywane przez wszystkich bo są najlepsze w okolicy.
Wczoraj kupiłam 8 kg pomidorów. Połowa to specjalnie odłożona dla mnie porcja malutkich pomidorków do suszenia. Powinno się do tego celu użyć specjalnej odmiany podłużnej. Ja akurat użyłam małych pomidorów malinowych. Drugą połowę po prostu zjem :)
Przygotowanie suszonych pomidorów w oliwie jest naprawdę bardzo proste. Trzeba trochę cierpliwości i nagroda gwarantowana.
Przepis dostałam od mojej Mamy. Ona je robiła w zeszłym roku i były wspaniałe. Delikatnie dodałam parę drobiazgów od siebie , dodałam grubą sól morską i oregano. Można to ominąć, albo dodać inne ulubione, suszone zioła.
Składniki:
4 kg małych pomidorów ( nie koktajlowych ) podłużnych lub innych mięsistych.
1 łyżeczka soli gruboziarnistej morskiej lub kamiennej
2-3 ząbki czosnku + dodatkowo 2 ząbki do zalewy
1 łyżeczka suszonego oregano lub innych ulubionych ziół np bazylię lub tymianek
4 łyżki octu spirytusowego lub jabłkowego
1 litr oliwy ( nie musi być oliwa z oliwek) użyłam oleju rzepakowego
Pomidory należy umyć i przekroić na pół wzdłuż , ułóż na blasze lub na ruszcie miąższem do góry. Oprósz solą, oregano i pokrojonym w drobna kosteczkę czosnkiem.
Włącz piekarnik na 100-120 stopni Celsjusza. Opcja góra dół bez termoobiegu. Uchyl drzwiczki aby wilgoć miała ujście. Pomidory należy suszyć ok 6-8 godzin. Wszystko zależy jaki masz piekarnik Ja suszyłam ok 8 godzin. Wysuszone pomidory muszą być mięsiste w środku nie mogą być twarde jak wiór.
Ułóż pomidory w obszernej misce i zmieszaj z octem i resztą posiekanego czosnku. Wymieszaj i układaj warzywa do czystych wyparzonych słoiczków. Zalej oliwą lub olejem i zakręć mocno. Nie trzeba ich już pasteryzować.
Smacznego!
Smacznego!
10 komentarzy:
Pycha,tez tak robie ,tylko bez octu,a susze w specjalnej suszarce,takiej do grzybow.
śliczne zdjęcia:) Ja nie używam octu i obieram ze skórki, kroję na ćwiartki dzięki czemu krócej się suszą. W tym roku mam szczęście - jest piękne słońce, więc suszą się na dworze :)
Właśnie muszę sobie kupić taką suszarkę. Fajna jest do wszystkiego prawda :)
Dziękuję :) Ciekawy sposób, następnym razem spróbuję tak zrobić. Pozdrawiam :)
W zeszłe lato chciałam je zrobić, w końcu nie zrobiłam, a zimą żałowałam... Więc w tym roku nie ma odwrotu, muszę mieć kilka słoiczków! :) Mam suszarkę do grzybów, nie wiem co będzie szybsze, czy suszarka czy piekarnik... :) Pozdrawiam!
Alino koniecznie spróbuj zrobić. Jeśli masz fajną suszarkę to jak najbardziej. Ja niestety nie mam i trudno mi powiedzieć czy w suszarce będzie szybciej czy w piekarniku. Można ewentualnie pokusić się i spróbować trochę w suszarce a trochę w piekarniku. Zobaczysz jaka będzie różnica. Oczywiście idealne są te suszone na słońcu, ale słońce u mnie już się częściej chowa za chmurki. Powodzenia :)
Zapisuję przepis! Świetny pomysł żeby zrobić je samej i mieć zapas takich własnoręcznie przygotowanych pomidorów w oliwie.
Przepis jest świetny, na pewno wykorzystam! Jak długo potem można je przechowywać?
Dziękuję :) A przechowywać można całą zimę, albo dłużej. Najlepiej żeby stało w ciemnym i chłodnym miejscu :)
Asiu przepiękne zdjęcia!:)
Pożyczam przepis na pomidory:)
Prześlij komentarz