Dwie małe polędwiczki wieprzowe
ok 200 g szynki wędzonej
150 g sera cheddar lub innego ostrego twardego
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
świeże zioła np: rozmaryn, bazylia, tymianek, szałwia
1/2 cebuli
kilka pomidorków koktajlowych
150 ml białego wina
250 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
2 łyżki śmietany 18 % lub 30 %
sól
pieprz
2 liście laurowe
ziele angielskie
Mięso potnij na 2 cm kawałki, rozbij tłuczkiem do mięsa na cienkie kotleciki. Dopraw solą i pieprzem. Na każdym kotleciku ułóż odrobinę sera, zwiń w rulon i owiń szynką. Wykonaj tę czynność z każdym kawałkiem mięsa.
Na patelni rozpuść masło, dodaj zmiażdżony czosnek, pokrojona cebulę i zioła. Ułóż przygotowane roladki mięsne. Chwilę podpiekaj. Zalej bulionem a na końcu winem. Zaczekaj aż odparuje alkohol - ok 5 minut. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Wrzuć pokrojone połówki pomidorów. Przykryj pokrywką i duś ok 15-20 minut na bardzo małym ogniu.
Na koniec dodaj śmietankę i wymieszaj.
Smacznego !
4 komentarze:
wygląda mega apetycznie, zdecydowanie coś co chciałabym znaleźć na swoim talerzu :D
Pysznie wyglądają... I ten aromatyczny sos... ;)
Narobilas mi ochoty na takie polędwiczki. Wyglądają po prostu rewelacyjnie
ślinka mi cieknie do podłogi:) cudowne zdjęcia!
Prześlij komentarz