8 czerwca 2013

Kaczka z jabłkami i różą


Chyba z kaczką jest tak, że jedni ją kochają a inni nie znoszą. Ja należę do tych pierwszych.
Polska klasyka połączona z pieczonym jabłkiem wypełnionym płatkami róż. Do tego wszystkiego nie może zabraknąć aksamitnego puree z ziemniaków z koperkiem. Nic dodać, nic ująć. Po prostu święto w kuchni :)

przygotowane, obsmażone mięso z jabłkami tuż przed upieczeniem


Przygotowanie mięsa: (podaję proporcje na 1 porcję)
Pierś z kaczki koniecznie ze skórą
sól morka lub kamienna
świeżo zmielony pieprz czarny
szczypta majeranku
czosnek
jabłko ze skórką i wydrążonym gniazdem
gałązka świeżego rozmarynu

Mięso należy dokładnie umyć i oczyścić. Osusz ręcznikiem papierowym lub suchą, czystą ściereczką. Natnij skórę ostrym nożem w kilku miejscach. Dopraw solą, pieprzem i natrzyj majerankiem. Ułóż w naczyniu, przykryj folią i wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę lub dzień wcześniej.
Na patelni ułóż mięso skórą do dołu i smaż kilka minut, aż zacznie się wytapiać tłuszcz. Następnie odwróć mięso na drugą stronę i smaż na złoty kolor. Ułóż  podsmażone mięso w naczyniu żaroodpornym lub gęsiarce. Wrzuć pokrojone w ćwiartki jabłko, czosnek i gałązkę rozmarynu. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160-170 stopni Celsjusza. Piecz ok 90-120 minut. Mięso musi być miękkie i kruche. Pod koniec pieczenia przykryj mięso folią lub pokrywką.

W międzyczasie przygotuj jabłka z różą.(jeśli nie masz róży możesz użyć borówki lub żurawiny)

Jabłka z różą:
 Najlepszą odmianą jest Szara Reneta, ja miałam Złotą Delicję. Zachowaj jabłko w całości. Wąskim, ostrym nożem wydrąż ze środka gniazdo nasienne i wypełnij otwór konfiturą. Ułóż jabłka w naczyniu w którym pieczona jest kaczka. Zrób to mniej więcej na 15-20 minut przed końcem pieczenia mięsa.

Po upieczeniu nie krój od razu mięsa, niech chwilę odpocznie. Daj mu 10-15 minut. Po tym czasie pokrój je na 1 cm plastry, jabłko można przekroić na pół lub podać w całości.

Smacznego !


4 komentarze:

Kulinarny Zenit pisze...

Boskie danie :) W restauracji za takie pyszności trzeba grubo zapłacić. Dawno nie jadłam kaczuszki, będę musiała koniecznie zrobić.

Antenka pisze...

coś pysznego:) i przy tym boskie zdjecia! achh

asia white kitchen pisze...

Tak to prawda, kaczka w knajpie jest droga i nie zawsze smaczna. Pozdrawiam :)

asia white kitchen pisze...

Dziękuję :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...