16 kwietnia 2013

Pierożki z cukinią, grzybami i ricottą


Pierożki z cukinią, grzybami i ricottą.

To malutkie pierożki z niezwykle delikatnym farszem. Ciasto cieniutkie, dobrze rozwałkowane, pokrojone w kwadraty i złożone w trójkąty a potem sklejone różkami. W środku farsz z cukinii, pieczarek, i sera ricotta. To wszystko polane rozpuszczonym masłem czosnkowym łączy się we wspaniały obiad.

Składniki:
Ciasto:
400 g mąki pszennej
2 jajka
20 g rozpuszczonego masła
50 ml ciepłego mleka
szczypta soli

Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj ( jeśli będzie na rzadkie dosyp mąkę, jeśli za twarde dolej ciepłe mleko lub wodę). Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw na 30 minut.
W tym czasie przygotuj farsz.

Farsz:
1 średniej wielkości cukinia
1 cebula
5-6 szt pieczarek
400 g sera ricotta
garść posiekanego szczypiorku
sól
świeżo zmielony pieprz
łyżka masła

Cebulę posiekaj w drobną kosteczkę i podsmaż na maśle. Obierz cukinię i wydrąż gniazda nasienne. Zetrzyj na tarce do jarzyn na grubych oczkach. Wrzuć do podsmażonej cebuli. Pieczarki obierz i zetrzyj podobnie jak cukinię. Dodaj do cebuli i cukinii. Wszystko dopraw solą i pieprzem. Przykryj pokrywka i duś na bardzo małym ogniu przez ok 15-20 minut. Po uduszeniu warzyw koniecznie trzeba je wystudzić. Do zimnych warzyw dodaj ser i posiekany szczypiorek. Wymieszaj i dopraw jeszcze do smaku solą i pieprzem.

Ciasto odwiń z folii i rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką. Pokrój je na kwadraty o bokach 5-6 cm.
Na każdy kwadrat nałóż łyżeczką farsz i sklej tak aby powstał trójkąt. Następnie sklej różkami tak aby powstało coś na kształt koperty.
Gotuj w słonej, gotującej się wodzie tak długo aż wypłyną na powierzchnię - czyli ok 6-8 minut. Gdy wypłyną wyciągnij łyżką cedzakową na talerz.

Na patelni rozpuść odrobinę masła z rozgniecionym czosnkiem i polej nim pierożki. Na końcu można jeszcze udekorować zieleniną.
Smacznego !

3 komentarze:

Antenka pisze...

wooww co za smakowite połączenie:)

Kamciss pisze...

Z takim nadzieniem nie miałam okazji jeść, ale pomysł bardzo mi się podoba :)

bartoldzik pisze...

Wyglądają pysznie, bardzo kuszące nadzienie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...