Ostatnio mam wenę śledziowo - rybną, więc wymyślam sobie różne wariacje. Były już śledzie korzenne , z suszoną śliwką, pikantne w sosie pomidorowym z żurawiną , z cebulką wigilijne. Tym razem polecam Wam śledzie z suszonymi pomidorami.
7 filetów ze śledzia
4-5 cebul drobno pokrojonych w kostkę
ok 6-7 szt suszonych pomidorków z zalewy
sok z cytryny
1 łyżeczka musztardy Dijon lub innej
1/2 łyżeczki cukru
odrobina świeżo zmielonego białego pieprzu
ok 400 ml oleju z pestek winogron
Pomidorki pokrój na drobniejsze kawałki. Wymoczone śledzie, pokrój na małe kęski. Wymieszaj z musztardą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny. Układaj warstwowo w słoiku lub głębokim naczyniu. Śledzie, cebula, pomidory, skrop sokiem i zalej oliwą. I znowu śledzie, cebula i tak do wyczerpania składników. Zalej wszystko oliwą i przykryj naczynie. Schowaj do lodówki na minimum godzinę.
Smacznego !
3 komentarze:
Uwielbiam Cię za ten przepis. Jadłam kiedyś podobne i były po prostu fenomenalne, teraz zrobię też sobie takie.
Dzięki Olu. Smacznego :)
Śledzik, wygląda bardzo apetycznie... świetna propozycja z pomidorami suszonymi, musi się fajnie komponować. Śliczny widelec!
Prześlij komentarz