Grapefruit yogurt cake czyli ciasto jogurtowo grejpfrutowe. To ciasto które pierwszy raz zobaczyłam na blogu smitten kitchen i padłam. Kiedy upiekłam i spróbowałam odleciałam. Smak ciasta jest obłędny. Jogurt sprawia że ciasto jest wilgotne a grejpfrut dodaje lekkiej goryczki, która jest tutaj atutem a nie wadą. Dodatkowym plusem jest to, że ciasto po upieczeniu polewa się sokiem grejpfrutowym, zmieszanym z cukrem i sok wchłania się w ciasto co powoduje jeszcze większą jego wilgotność. Ciasto okazało się hitem w moim domu. Jest to ten wypiek, który na stałe wpisze się w mój stały repertuar.
Upiekłam je w foremce na babkę, bo chciałam żeby było wielkanocnie, ale można je piec w różnych foremkach o różnych kształtach. Jak mówi sama Autorka, grejpfrut można zamienić na pomarańcze lub na cytrynę, jednak cytryna jest zbyt ostra i kwaśna, natomiast pomarańcza jest zbyt słodka. Grejpfrut jest pośrednim smakiem, którego słodycz można regulować cukrem w zależności czy ktoś lubi słodkie czy nie.
Osobiście nie lubię babek drożdżowych, albo nie trafiłam jeszcze na "swoją". Tą babkę na pewno powtórzę na święta bo jest naprawdę wspaniała.
Niebawem przepis na Słodkich Cudach
16,03,2013
Przepis krok po kroku znajdziecie TUTAJ
8 komentarzy:
bardzo smakowicie wygląda!
Dziękuję bardzo :)
wygląda wspaniale!
Wygląda i brzmi MEGA smacznie! Czekam na przepis :)
Pysznie się prezentuje! jogurtowe co do zasady lubię, ale takie musi być wyjątkowo pyszne :) niestety robiąc jogurtowe mam zawsze obawę, że wyjdzie mi zakalec...:(
Beatko to jest naprawdę wyjątkowo pyszne. A z tego przepisu nie wyjdzie Ci zakalec, zapewniam :)Pozdrawiam serdecznie.
Zrobiłam tę babkę na Święta :) jest super, zupełnie inna niż klasyczna ucierana babka. Ciężka i mocno wilgotna, ale absolutnie nie zakalcowanta. Długo zachowuje świeżość. Cieszyła się dużym powodzeniem mimo że na stole było wiele innych wypieków :) dziękuję za przepis!
Mirabelko, cieszę się ze smakowało. Powodzenia w wypiekach. Serdecznie pozdrawiam :)
Prześlij komentarz