19 lutego 2013

Curry, pieczarki, indyk


Czekam...bardzo intensywnie. Szukam oznak, ale jeszcze za wcześnie. Dni leniwie wydłużają się. Wypatruje, szukam w potrawach, kolorach i ubraniach. Kolejna nieprzeczytana książka usypia razem ze mną w łóżku. Zmęczenie zimowe bardzo mi doskwiera. Kobiecą naiwnością myślę sobie, że już może się pojawi, chociaż wiem że to jeszcze za wcześnie. Jeszcze nie pora.
Zima. Lubię śnieg, ciepłe szaliki i czapki. Lubie zimowe jedzenie, perfumy, grzane wino i gorący bigos. Jednak najbardziej zimą doskwiera mi chłód. Nie jestem w stanie sobie z nim poradzić.
Z wiosną będzie przecież lepiej. Musi.  

 

Może słoneczne jedzenie, tak jak ten ryż curry. Wygląda fantastycznie i smakuje równie dobrze.

Sos
4 filety z indyka (mogą być z piersi)
6 pieczarek obranych i umytych
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła lub oliwy
200 ml białego wytrawnego wina
400 ml bulionu
2-3 łyżki śmietanki kremówki
szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie)
sól
pieprz

Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż pokrojoną cebulę, czosnek i pokrojone w plasterki pieczarki. Przełóż do małego rondelka. Na tej samej patelni podsmaż pokrojone mięso. Dopraw przyprawami. Przełóż do rondelka z pieczarkami. Ponownie na tą samą patelnie wlej wino i zaczekaj aż odparuje alkohol. Wlej do rondelka z mięsem i pieczarkami. Dolej bulion. Przykryj i gotuj na minimalnym ogniu ok 40 minut. Na koniec dopraw do smaku wg uznania i dodaj śmietankę.

Ryż - dwie porcje
ok 150-200 g ryżu (użyłam białego)
2 łyżki przyprawy curry
sól
1 łyżka masła

Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przed wrzuceniem ryżu do wody, wsyp przyprawę curry i sól. Na koniec, po ugotowaniu ryżu dodaj masło.

Podawaj ryż z sosem i kolendrą lub zielona pietruszką.

Smacznego !

4 komentarze:

Kaś pisze...

ryż, pieczark i indyk (czy kurczak) to żelazna pozycja w moim menu obiadowym :) taka odmiana zapowiada się mega apetycznie

Kamciss pisze...

Super połączenie, uwielbiam takie smaki :)

Antenka pisze...

pyszności:) u mnie dzisiaj też curry, ale sosik;)

Marta pisze...

rzeczywiście słoneczne danie
piękne i pyszne!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...