Tiramisu z malinami
Składniki na 5 porcji
2 żółtka2 łyżki cukru
3 łyżki cukru waniliowego
200 g sera mascarpone
10 szt biszkoptów okrągłych
100 ml kawy espresso
kilka kropel likieru Amaretto (opcjonalnie)
100 g malin
garść migdałów (prażonych na patelni )
odrobina kakao
odrobina cukru pudru
Jajka umyj i sparz. Rozdziel białka od żółtek. Żółtka ubij z cukrem na kogel mogel. Cały czas miksując dodawaj po łyżce sera. Jeśli masa będzie za gęsta dodaj odrobinę mleka (ale nie za dużo, dosłownie 1 lub 2 łyżki). Przygotuj 5 kokilek lub 5 małych filiżanek. Do każdej włóż nasączony w kawie biszkopt. Na biszkopt połóż po łyżce kremu. Na krem wrzuć kilka malin. Na maliny nasączony biszkopt, potem krem i na wierzch maliny. Posyp kakaem i cukrem pudrem. Wszystko udekoruj prażonymi płatkami migdałów. Schowaj do lodówki na minimum 30 minut.
Smacznego!
5 komentarzy:
Podoba mi się ta letnia wersja tiramisu. I te chrupiące migdały..pyszny deser;)
pozdrawiam ciepło
Malwinna
Wspaniały deser :)
Jak ja dawno nie jadłam tiramisu :) A dodatek malin musi być świetny :)
ale pysznie wygląda!!!! super.
Taka wersja tiramisu bardzo mi odpowiada. no i te maliny i migdały, za którymi przepadam!
Prześlij komentarz