16 września 2012

Pochwała kuchni Polskiej


"382  Kaczki na pieczyste
Oprawione stare kaczki oczyszcza się doskonale z pierza i supłów, najlepiej opalić nad ogniem, sparzyć je octem, posolić, nadziać jabłkami, włożywszy także kawałek majeranku, obłożyć plasterkami słoniny i piec, polewając własnym sosem. Można też nadziać kaczkę kartoflami które wprzód się gotują, tłuką i mieszają z majerankiem."

To jeden z 1503 przepisów z książki pt: "Praktyczny Kucharz Warszawski" z 1911 roku.




Polska i Włoska kuchnia smakuje mi najbardziej. Uwielbiam pieczoną kaczkę z jabłkami i szczerze mówiąc wolę udka od piersi. Udka są tańsze i słodsze, bardziej kleiste w smaku. Mięso z kaczych piersi jest drogie i suche w smaku.
Dziś zrobiłam kaczkę wg przepisu Brytyjczyka  Nigel Slater ( a tak na marginesie to moje nowe odkrycie kulinarne). Uwielbiam jak On gotuje, robi zupełnie inne potrawy niż brytyjscy kucharze. Jestem zachwycona jego podejściem do jedzenia, poglądami kulinarnymi i pomysłami.
Przepis delikatnie zmodyfikowałam, ponieważ jestem Polką a nie Brytyjką :). Dodałam majeranek i zamiast fig, dodałam jabłka.

1 udko z kaczki
otarta skórka z 1 pomarańczy i  wyciśnięty sok
otarta skórka z 1 cytryny
świeży imbir wielkości kciuka
2 kwaśne jabłka pokrojone w ćwiartki ( w oryginalnym przepisie są figi)
2 łyżki miodu
sól i pieprz
majeranek

Mięso dopraw solą, pieprzem i majerankiem, obsmaż na patelni z dwóch stron (nie trzeba żadnego tłuszczu, ponieważ wytopi się z mięsa).
W osobnym naczyniu przyrządź glazurę: zetrzyj na tarce imbir, skórkę z pomarańczy, cytryny i dodaj miód, wyciśnij sok z pomarańczy i wymieszaj. Obsmażone mięso polej przygotowaną glazurą i piecz w piekarniku przez ok 15-20 minut. Następnie polej mięso sokiem z pomarańczy i dodaj jabłka. Mięso powinno się piec od 60-90 minut (w zależności jakie jest duże).
 Wytopiony tłuszcz ,  wykorzystaj do pieczonych ziemniaków (zamiast oliwy) Ugotuj je w mundurkach, przekrój na pół, ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej tłuszczem z kaczki, dopraw solą morską, pieprzem, czosnkiem, świeżym rozmarynem majerankiem, szałwią i piecz przez 15-20 minut.
Smacznego!

A na deser, zapraszam na sernik z gruszką i polewą orzeszkowo - kajmakową 
na "Słodkich cudach" tutaj :) 



3 komentarze:

Beatrice pisze...

Uwielbiam kaczkę. w takim wydaniiu jest wspaniała. Sama wczoraj miałam taką kaczuszkę na obiad :)

katarzynka pisze...

Uwielbiam! Bardzo pyszne fotki :)

Karolina z e-turysta.net pisze...

Świetny przepis, kaczka wygląda bardzo apetycznie! Właśnie takie smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...