25 sierpnia 2012

Chcesz ? Weź słoiczek miodu.




Gdyby kiedyś ktoś, dał mi wybór gdzie chcę zamieszkać, wybrałabym trzy miejsca (tylko nie mogłabym się zdecydować które). To jest Kraków, Nowy Jork, i dom gdzieś nad Bugiem. To ostatnie miejsce, to moje korzenie. Mam duży sentyment, spędziłam tam większość wczesnego dzieciństwa, to miejsce kojarzy mi się z moimi Dziadkami, z rzeką, z lodowatą wodą ze studni, z mirabelkami, z prawdziwym jedzeniem, z łąką, z zegarem w domu u Dziadków, który teraz dumnie wisi w moim domu, z końmi (jeden miał na imię Wojtek a drugi Kasia), z piecem, sadem...ech dużo tego :)
Kraków i Nowy Jork zostawię sobie na inną okazję. 
Wiem co sobie pomyślicie, straszna rozbieżność, to trzy inne światy, ale to może dlatego że każde z nich kojarzy mi się z innym etapem mojego życia. Kraków i Bug już za mną, a Nowy York jeszcze przede mną!


Zobaczcie* jak wyglądają zbiory miodu :)


Raz w życiu jadłam taki miód...prosto z ula :) Jeszcze miał kawałki wosku i on mi najlepiej smakował. Pamiętam chleb, domowe masło, kozie mleko i ten miód, to było u mojej Cioci nad Bugiem. Byłam jeszcze małym dzieckiem, jeszcze nie rozumiałam tego że już potem być może nie będę miała okazji powtórzyć takiej chwili.  W tym naprawdę jest coś magicznego i ten miód smakuje magicznie, zupełnie inaczej niż taki ze sklepu.  Pamiętam jeszcze jak Tata dał mi pierwszy raz na łyżeczce miód i na początku chyba mi nie smakował specjalnie, ale po chwili jak rozpuścił się w ustach..to była miłość od... drugiego smaku:)
I ta miłość trwa do dziś.

Miód z migdałami i żurawiną i miód bazyliowy.
Kiedyś kupiłam taki miód na jakimś kiermaszu, i niestety skończył się bardzo szybko, ale przecież zrobienie takiego miodu jest dziecinnie łatwe , więc do dzieła!

Miód z migdałami i żurawiną
Kilka łyżek ulubionego miodu ( w zależności ile chcesz lub jaki masz słoiczek) rozgrzej bardzo powoli i delikatnie. Dodaj garść migdałów i garść suszonej żurawiny. Przelej do słoiczka i zakręć.

Miód bazyliowy
Miód rozgrzej i dodaj kilka listków bazylii.
Zakręć słoiczek i gotowe.
Smacznego!
Taki słoiczek aromatycznego miodu można przewiązać ładną kokardką i podarować komuś w prezencie, to będzie na pewno lepszy prezent niż  kwiaty.




*Źródło: usługa yotube  Honey Harvest | Music by Helios

2 komentarze:

Kasia pisze...

Kraków tak - Gdzieś nad Bugiem tak 3 miejsce to zachodnie wybrzeże Portugalii, i miodek z migdałami też na tak! pychota:) z bazylią nie próbowałam ale czekają na mnie jeszcze 2 butelki tegorocznego miodu więc z pewnością spróbuję (do czego mogę go wykorzystać?)

asia white kitchen pisze...

Kasiu, miód z bazylią ma niepowtarzalny aromat, można go wykorzystać niemal do wszystkiego, do herbaty, do marynowanego mięsa, do chleba z białym serem, do czego chcesz. Taki miód można łączyć praktycznie z każdym ulubionym ziołem, nie tylko z bazylią. Pozdrawiam serdecznie

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...