Te muffinki powstały z tego co miałam w kuchni, owoce można dodawać dowolne, takie jakie akurat masz pod ręką. Za każdym razem jak przechodzę koło koszyka z owocami, myślę sobie:
-Aśka weź coś zrób z tymi owocami bo za chwile zgniją...No ok ok
Ciasto francuskie jest super, (bo gotowe) nie muszę robić kruchego. Ser można zastąpić zwykłym twarożkiem, zamiast mascarpone, cukier, jajka zawsze są :)
Składniki na 9 szt
Spód:
1 opakowanie ciasta francuskiego
krem:
250g serka mascarpone
100g cukru
1 cukier waniliowy
2 jajka
2 łyżki mąki
dodatkowo:
3-4 nektarynki
kilka malin
jak zrobić:
krem:
wszystkie składniki połącz ze sobą i wymieszaj mikserem
Spód:
ciasto pokroić na 9 równych kwadratów
wysmarować formę na muffinki
wyłożyć ciastem każdy otwór w formie, tak by przylegał do ścianek
Do każdej muffinki nałożyć jednakową ilość kremu, poukładać owoce, zasypać cukrem i wstawić do piekarnika. Piec w temp 180 st. C, ok. 1 godziny.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz