31 maja 2012

Tagliatelle z zielonymi szparagami, beszamelem i oscypkiem


Zielone jest piękne , zwłaszcza o tej porze roku



składniki:
na 3 osoby
6 gniazdek makaronu Tagliatelle
pęczek szparagów (umyj i obetnij końcówki) 
kilka różyczek brokuł
sos beszamelowy:
dwie łyżki masła
łyżka mąki
3/4 szklanki  mleka
szczypta gałki muszkatołowej
sól
biały pieprz
2 małe oscypki


Oto jak zrobić:

w osolonej wodzie ugotuj makaron razem z warzywami,  pod koniec gotowania makaronu zabierz trochę
wody do garnuszka i odstaw (będzie potrzebna do sosu), w trakcie gotowania makaronu zrób sos:
na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę-wymieszaj, dodaj mleko-wymieszaj, dodaj przyprawy-sól,pieprz i gałkę, dodaj starty oscypek (zostaw odrobinę do posypania na talerzu), na koniec dodaj wodę z makaronu.
Odcedź makaron i warzywa, w dużej misce wymieszaj z sosem, podawaj ze świeżo startym oscypkiem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...