Zielone jest piękne , zwłaszcza o tej porze roku
składniki:
na 3 osoby
6 gniazdek makaronu Tagliatelle
pęczek szparagów (umyj i obetnij końcówki)
kilka różyczek brokuł
sos beszamelowy:
dwie łyżki masła
łyżka mąki
3/4 szklanki mleka
szczypta gałki muszkatołowej
sól
biały pieprz
2 małe oscypki
Oto jak zrobić:
w osolonej wodzie ugotuj makaron razem z warzywami, pod koniec gotowania makaronu zabierz trochę
wody do garnuszka i odstaw (będzie potrzebna do sosu), w trakcie gotowania makaronu zrób sos:
na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę-wymieszaj, dodaj mleko-wymieszaj, dodaj przyprawy-sól,pieprz i gałkę, dodaj starty oscypek (zostaw odrobinę do posypania na talerzu), na koniec dodaj wodę z makaronu.
Odcedź makaron i warzywa, w dużej misce wymieszaj z sosem, podawaj ze świeżo startym oscypkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz