31 maja 2012

Schab pod chmurką z suszonych pomidorów


To że schab szybki w przyrządzeniu i smaczny jest każdy wie.
Schabowy w panierze z ziemniakami i kapustą  nie zawsze jest przyjemny w fazie trawienia, ale za to ten
jest całkiem fajny i lekki :)

Składniki:
na 3 osoby
6 szt kawałków mięsa bez kości
sól
pieprz

chmurka czyli sos:
łyżka masła
1/2 łyżki mąki
1/2 szklanki mleka
3-4 suszone pomidory z oliwy
kilka liści bazylii
1 ząbek czosnku
1 łyżka wody
2 łyżki kwaśnej śmietany
sól  i pieprz

Oto jak zrobić:
po pierwsze, przygotuj sos:
do miksera wrzuć pomidory, bazylię, czosnek, dodaj wodę, zmiksuj na pastę.
Na patelni rozpuść masło dodaj mąkę i wymieszaj, dodaj przygotowaną pastę. Na koniec dodaj śmietanę. Dopraw solą i pieprzem, tak przygotowany sos odstaw.

schab:
rozbij kotlety, usmaż na patelni z jednej i drugiej strony, ułóż na talerzu i polej przygotowanym sosem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...