Penne z pomidorami, to danie które uwielbiam robić, ponieważ nie wymaga wysiłku ani czasu :)
Penne, to po prostu makaron w kształcie rurek.
Składniki:
Paczka makaronu "penne"
2,3 pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
pokrojone 2 suszone pomidory w zalewie z oliwy
gruby plaster selera pokrojonego w kostkę
oliwa
bazylia lub oregano
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
śmietana 18% lub 22%
ser ( najlepiej twardy o ostrym smaku)
garść słonecznika
Oto jak zrobić :
Makaron gotujemy wg. instrukcji na opakowaniu.
Oliwę wlewamy dopiero pod koniec gotowania, ponieważ wcześniejsze jej dodanie spowoduje obniżenie temperatury.
Podczas gotowania makaronu przygotowujemy sos:
na rozgrzany rondel wlewamy dwie łyżeczki oliwy (jeśli nie mamy oliwy może być masło) wrzucamy pomidory, seler, czosnek, suszone pomidory, bazylię i doprawiamy solą oraz pieprzem. Chwilę dusimy aż zrobi się sos, na koniec możemy dodać łyżkę śmietany np 18%.
Ugotowany makaron przekładamy cedzakiem bezpośrednio do sosu ( nie przelewamy do durszlaka i broń boże nie zalewamy zimną wodą ! ) Makaron ugotowany al dente "dojdzie" w sosie i woda z makaronu doda do sosu gluten, który zagęści potrawę. Kluski otulą się pomidorami i wciągną w siebie cały smak.
Układamy na głęboki talerz i posypujemy prażonym słonecznikiem i serem
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz