1 stycznia 2016

Ciasto "Wszystkiego Najlepszego" na Nowy Rok!


Co można życzyć na Nowy Rok? Myślę że wszystkiego najlepszego i już. Bo każdy wie co dla niego najlepsze. Chciałabym dziś złożyć Wam- moim czytelnikom, wszystkiego co najlepsze w życiu. Przede wszystkim zdrowia bo od niego wszystko zależy. Wytrwałości w postanowieniach, nawet tych najmniejszych. Wiary i optymizmu w przyszłość. Oceniania trzeźwym i własnym okiem tego co nas otacza. Uśmiechu dla każdego, nawet dla wroga. Życzę Wam abyście o siebie dbali nawet małymi , drobnymi przyjemnościami. Dbajcie o swoje dzieci i rodziców. Rozpieszczajcie swoje rodziny bo to nasz największy skarb.

To Noworoczne ciasto, które upiekłam nazywa się "Wszystkiego Najlepszego" Przepis pochodzi z bloga Mała Cukierenka lekko zmodyfikowane.


Ciasto "Wszystkiego Najlepszego"

1. Biszkopt czekoladowy
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
4 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka esencji waniliowej lub cukru z prawdziwą wanilią

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem i wanilią, dodać żółtka wciąż ubijając.
Mąkę wymieszać z kakaem i proszkiem do pieczenia. Przesiać przez sitko i wsypać do ubitych jajek. Wymieszać łyżką.
Blachę o wymiarach 34x24 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do wypieków.
Ciasto przelać do przygotowanej foremki i wstawić do pieca na ok 20-30 minut (do suchego patyczka) Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z pieca. Zaczekać chwile aż przestygnie i wyciągnąć je z foremki. Odstawić.

2. Biszkopt orzechowy
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
2-3 łyżki zmielonych włoskich orzechów (można zastąpić wiórkami kokosowymi)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka esencji waniliowej lub cukru z prawdziwą wanilią

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem i wanilią, dodać żółtka wciąż ubijając.
Mąkę wymieszać z i proszkiem do pieczenia. Przesiać przez sitko i wsypać do ubitych jajek. Wsypać również zmielone orzechy lub wiórki kokosowe. Wymieszać łyżką.
Blachę o wymiarach 34x24 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do wypieków.
Ciasto przelać do przygotowanej foremki i wstawić do pieca na ok 20-30 minut (do suchego patyczka) Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z pieca. Zaczekać chwile aż przestygnie i wyciągnąć je z foremki. Odstawić.

3. Krem kawowy
300 g masła w temperaturze pokojowej
6 łyżek cukru pudru
2,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
50g zmielonych orzechów włoskich
2-3 łyżki spirytusu


Kawę zalać 1 łyżką wrzącej wody. Odstawić do wystygnięcia. 
Masło utrzeć mikserem na gładki krem dodać cukier, kawę i orzechy. Na koniec wlać spirytus. Wszystko wymieszać. 

4. Masa wiśniowa:
800-900g mrożonych wiśni
2 spore łyżki mąki ziemniaczanej (nie płaskie łyżki, takie z małym kopczykiem)
1/3 szklanki wody
2 łyżki cukru (można zrezygnować z cukru, ale będzie mocniej czuć kwaśny smak wiśni) 


Wiśnie wsypać do garnka zasypać cukrem i zagotować. W wodzie rozpuścić mąkę ziemniaczaną i wlać do gotujących się wiśni, energicznie mieszając aż zgęstnieją. Wyłączyć gaz i odstawić do wystygnięcia.

5. Masa śmietankowa: 
1 galaretka wiśniowa w proszku
2 łyżki galaretki truskawkowej w proszku
500g śmietanki kremówki 30% lub 36%
1-2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego 


Galaretkę rozpuścić zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawić do wystygnięcia. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem. Przestudzoną galaretkę wlać do ubitej śmietanki. Wstawić najlepiej do lodówki na ok 40 minut aż lekko stężeje.

6. Do nasączenia:
1/3 szklanki wiśniówki
1/3 szklanki wody


7. Dodatkowo:
cukier puder i kakao do posypania
80g zmielonej gorzkiej czekolady (możemy użyć również mlecznej)


8. Złożenie ciasta

Obydwa biszkopty przekroić wzdłuż na dwie równe części.
W foremce, w której były pieczone biszkopty umieścić papier do wypieków. Na dno włożyć jeden blat czekoladowy. Nasączyć ponczem. Posmarować połową kremu kawowo-orzechowego. Położyć blat orzechowy i posmarować drugą połową kremu.
Wlać warstwę wiśniową i posypać ja startą czekoladą.
Ułożyć drugi blat orzechowy i nasączyć ponczem. Wyłożyć masę śmietankową. Położyć na niej blat czekoladowy. Na koniec można oprószyć cukrem pudrem i/lub kakaem.
Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin.

Smacznego :)

1 komentarz:

magnoliarozmaryn pisze...


Ciasto ma świetną nazwę, prezentuje się świetnie. Pewnie nie jest aż tak bardzo pracochłonne jakby się wydawało, ale... nie wiem ,czy chciałoby mi się robić. Może właśnie na specjalną okazję?
Wszystkiego dobrego !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...