Babka majonezowa...brzmi absurdalnie. Jednak niektóre smaki zaskakują bardzo pozytywnie! Wiem, że majonez dodaje puszystości, przecież to żółtka i olej, więc pasuje do ciasta jak najbardziej.
Ciasto jest wyśmienite, smakuje jak zwykła piaskowa babka. Jest bardzo puszysta i lekka. Polecam na święta, zwłaszcza dla osób, które lubią szybkie i proste rozwiązania. Ciasto robi się w pięć minut, nie licząc czasu pieczenia.
Źródło przepisu: Kuchnia w Zieleni
Babka majonezowa
Składniki:
4 jajka
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2/3 szklanki cukru
3 łyżki majonezu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Rozgrzewamy piekarniki do 180 stopni C.
Jajka z cukrem ucieramy na puszysty krem, dodajemy majonez i ekstrakt waniliowy, mieszamy. Do masy jajecznej wsypujemy przesiane przez sito mąki i proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy łyżką, tylko do połączenia składników.
Foremkę na babkę dokładnie smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Przelewamy ciasto do foremki. Pieczemy ok 40-60 minut (do suchego patyczka) U mnie zajęło to godzinę, ale wszystko zależy od piekarnika, w niektórych wystarczy 40 minut.
Na konie polewamy lukrem: 3 czubate łyżki cukru pudru mieszamy z 2 łyżeczkami gorącej wody. Można posypać pistacjami.
2 komentarze:
Wygląda pysznie! Idealnie ;>
Babka Twoja przepiękna. Znam ten przepis, odkryła go moja babcia jakiś czas temu. Sama nie piekłam, bo w tym przepisie akurat majonez mi przeszkadza. Być moze dodany został jakiś o ostrzejszym smaku - i nie przmówił do mnie :-(
Prześlij komentarz