25 sierpnia 2014

Pasta al tonno, czyli makaron z sosem pomidorowo-tuńczykowym


Ze wszystkich kuchni na świecie chyba najbardziej lubię włoską i polską. Ale już to mówiłam wiele razy.
Ilekroć przyjeżdżają moje bratanice z Włoch, za każdym razem męczę je o kilka nowych przepisów z kuchni włoskiej. Tym razem dostałam przepisy na kilka sosów do makaronów. Ten dzisiejszy, to sos pomidorowy z tuńczykiem. Jest pyszny i prosty tak jak kuchnia włoska :)


Pasta al tonno czyli makaron z tuńczykiem i pomidorami.

ok. 400 g dowolnego makaronu (użyłam rigatoni )
sos
łyżka oliwy
1/2 cebuli
1 puszka tuńczyka w oleju
2 puszki pomidorów
2 ząbki czosnku
1 mała łyżka koncentratu pomidorowego lub pasty pomidorowej
sól, pieprz
1/2 łyżeczki oregano
parmezan

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przygotować sos: na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażać aż się zeszkli. Wrzucić cały tuńczyk (nadmiar oliwy odlać). Podsmażać kilka minut. W osobnym rondelku podgrzewać  pomidory. Dodać czosnek i przecier pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Gotować 10 minut. Gdy sos zgęstnieje połączyć z podsmażonym tuńczykiem. Gotować wszystko ok 10-15 minut na małym ogniu. Gdy makaron się ugotuje odcedzić i połączyć z sosem. Podawać z tartym parmezanem.

Smacznego!

2 komentarze:

Kamciss pisze...

Lubię takie smaki :) Pycha :)

Antenka pisze...

moje smaki:) uwielbiam!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...