Uważam że zupy -kremy to świetny wynalazek. Wiem że niektórym kojarzą się z jedzeniem dla malutkich dzieci, ale ja je uwielbiam. Zwłaszcza kiedy mają dodatek w postaci grzanek, nasion lub podsmażonego boczku. Takie zupy są pożywne, smaczne i zdrowe.
ok 1,5 l bulionu warzywnego lub rosołu
(bulion gotuję ok 20 minut na dwóch marchewkach, pietruszce, kawałku selera, cebuli, dwóch liściach laurowych, ziele angielskie, sól i pieprz)
kilka różyczek kalafiora
3 ziemniaki średniej wielkości pokrojone w kostkę
opcjonalnie śmietana 18%
grzanki razowe
(kroję w kostkę chleb żytni lub inny i podgrzewam na patelni z odrobiną oliwy aż się zezłoci)
Bulion lub rosół przelewam przez sitko aby był czysty. Warzywa (kalafior i ziemniaki) wrzucam na gotujący się bulion i gotuję ok 30-40 minut, aż całkowicie zmiękną. Potem miksuję blenderem na krem. Na koniec dodaję śmietanę i doprawiam jeszcze do smaku solą i pieprzem. Podaję z grzankami i oliwą.
Smacznego!
2 komentarze:
Uwielbiam zupy krem :) Ale dla mnei bulion i rosol to to samo :P Zawsze gotuje minimum 3 h nawet ten z samych warzyw :)
pysznie:)
Prześlij komentarz