12 maja 2014

Muffiny z jabłkami i cynamonem


Nie wiem co jest takiego w Niej że mogę na Nią patrzeć godzinami. Nie obchodzi mnie co o niej mówią i piszą. Co jest prawdą o jej nałogach a co nie. To że jest chuda czy gruba, że wyszła dziś na ulicę w makijażu czy bez. Że ma dzisiaj tłuste włosy czy wygląda jak włoska mamma. Mówię oczywiście o Nigelli Lawson. Mam do niej stosunek bardzo subiektywny. Nic nie zmieni jej maniery w kuchni. Gdy Ona gotuje i opowiada o jedzeniu aż chce się patrzeć i słuchać. Mam prawie wszystkie jej książki, choć uważam że nie wszystkie są dobre. Dziś zrobiłam muffiny jabłkowo cynamonowe, które są pyszne. Niezwykle proste w przygotowaniu. Nigella z reguły lubi proste jedzenie co mi bardzo odpowiada. I (już to kiedyś mówiłam) że zawsze z jej przepisów wszystko mi wychodzi.


/Przepis na muffiny pochodzi z książki " Kuchnia Przepisy z serca domu" Nigelli Lawson z małymi modyfikacjami/

Składniki  na 12 sztuk

2 średnie jabłka
250 g mąki orkiszowej lub zwykłej pszennej ( u mnie pszenna )
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1  łyżeczka mielonego cynamonu
125 g jasnego cukru trzcinowego 
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem
125 ml płynnego miodu
60 ml pitnego jogurtu naturalnego 
125 ml oleju roślinnego 
2 jaja

Ponad to :
75 g całych nieblanszowanych migdałów ( użyłam pól na pół z orzechami laskowymi )
4 łyżeczki jasnego cukru trzcinowego 
1 łyżeczka cynamonu

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni Celsjusza. 
Jabłka obrać i pokroić w kostkę ok 1 cm. Odstawić.
W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cynamon.
W drugiej wymieszać cukier, cukier waniliowy, miód, jogurt, olej i jajka. Wszystko wymieszać trzepaczką. 
Migdały i orzechy grubo posiekać i połowę dodać do miski w mąką a drugą połowę odłożyć. 
Zawartość obu misek połączyć, dodać pokrojone jabłka i szpatułką wymieszać.  Nie za długo tylko do połączenia składników. 
Foremki na muffiny wypełnić ciastem ( półtorej łyżki na foremkę). Drugą połowę migdałów połączyć z cukrem i cynamonem. To będzie posypka. Posypać nią każdą muffinkę. Wstawić do rozgrzanego pieca  i piec ok 20 minut (do suchego patyczka)

Smacznego !


2 komentarze:

Antenka pisze...

jak z przepisu Nigelli, to i ja biorę w ciemno:) wiem, że pycha!

asia white kitchen pisze...

Nigella zawsze ma sprawdzone przepisy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...