14 maja 2014

Majowa Piekarnia. Chleb z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem.


Chyba nie muszę mówić że ten chleb jest po prostu boski! 
Upiekłam go w wirtualnym towarzystwie z wieloma innymi osobami*,  które mają tak samo bzika na punkcie pieczenia chleba w domu jak ja. Dziękuję  AMBER za wspólną piekarnię tym razem majową. Bohaterem był chleb z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem z przepisu MONIKI
Jak mówi Amber "Działamy zatem w naszej Piekarni!" 


Chleb z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem
przepis podaję za Moniką

 (1 duży, lub 2 małe bochenki)

Zaczyn
2 łyżki zakwasu pszennego (użyłam żytniego)
1 szklana mąki
2/3 szklanki wody
Wszystkie składniki wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji i pozostaw do przefermentowania w ciepłym miejscu na kilka godzin (8 – 12). Zakwas jest gotowy do dalszej pracy, jeżeli łyżeczka pobrana z zaczynu unosi się na powierzchni wody. 

Przygotuj ziemniaki:
0,5 kg ziemniaków
1 łyżka oliwy
2 łyżki posiekanego rozmarynu
1/2 łyżeczki soli
dodałam jeszcze dwa ząbki czosnku rozgniecionego, nieobranego ( nie mogłam się powstrzymać)
Ziemniaki dobrze umyj i pokrój w kostkę, nie ma potrzeby obierania ich ze skórki ( ja obrałam) . Wrzuć je do miski, dodaj oliwę, sól, rozmaryn i czosnek. Dobrze wszystko wymieszaj. Przesyp ziemniaki na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Po tym czasie przemieszaj dobrze ziemniaki i dopiekaj na złoty kolor przez następne 20 minut. Po upieczeniu wystudź. 




Przygotuj ciasto właściwe:
600 g mąki chlebowej
1 i 1/4  szklanki wody
cały zaczyn z dnia poprzedniego (-2 łyżki na następne pieczenie)
1 łyżka soli
upieczone ziemniaki
Do miski wlej wodę, dodaj zaczyn. Wymieszaj dokładnie, wsyp mąkę. Zmieszaj tylko do połączenia składników, przykryj miskę ścierką lub foliową reklamówką i odstaw na 20 – 40 minut. Po tym czasie dodaj sól i wyrabiaj ciasto ręcznie rozciągając je i składając w misce (ok 6 minut)  lub mikserem przez ok 3 minuty na pierwszej prędkości i  3 minuty na drugiej. Dodaj wystudzone, przestudzone ziemniaki i już ręcznie, delikatnie powciskaj je do ciasta.
Miskę przykryj plastikową siatką i  odstaw na 2 godziny, składając w tym czasie trzykrotnie w odstępach trzydziesto minutowych. Przefermentowane ciasto wyrzuć na blat i przeformuj ciasto w kulę (jeżeli chcesz dwa mniejsze bochenki, podziel ciasto na dwie części i uformuj każdą z nich) i pozostaw na 20 minut. Po tym czasie oprósz kulę mąką, obróć na drugą stronę i uformuj bochenek. Dobrze obsyp go mąką i włóż do koszyka wyłożonego ściereczką obsypaną mąką. Koszyk wsadź do plastikowej torby, dobrze owiń i najlepiej wstaw do lodówki, aby ciasto mogło w niej wyrastać przynajmniej 8 – 12 godzin.
Wyrośnięty bochenek  wyrzuć na deskę, natnij i piecz w naparowanym piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 40 minut. Po dwudziestu minutach uchyl lekko piekarnik, aby uwolnić parę. Chleb najlepiej piec na nagrzanym kamieniu do pizzy, lub bardzo dobrze rozgrzanej blasze. Jeżeli masz żeliwny lub ceramiczny garnek, nagrzej piekarnik maksymalnie i wstaw garnek (razem z pokrywką) na 20-30 minut aby się nagrzał. Po tym czasie wyjmij go, posmaruj olejem i oprósz mąką lub otrębami i umieść w nim chleb. Piecz pod przykryciem 20 minut, potem zdejmij pokrywę i dopiekaj przez kolejne 20 na głęboko brązowy kolor.Po upieczeniu chleb dokładnie wystudź.
Smacznego!


Majowa chlebowa Drużyna:
Aciri http://bajkorada.blogspot.com/2014/05/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i.html
Alutka  http://nieladmalutki.blogspot.com/2014/05/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i.html
Ania http://tosmakuje.blogspot.com/2014/05/majowa-piekarnia-chleb-z-pieczonymi.html
Amber http://www.kuchennymidrzwiami.pl/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i-rozmarynem-majowa-piekarnia/
Asia http://asia-white-kitchen.blogspot.com/2014/05/majowa-piekarnia-chleb-z-pieczonymi_14.html
Beata http://staregary.blogspot.com/2014/05/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i.html
Bożenka http://www.smakowekubki.com/2014/05/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i.html
Danusia http://prl-kuchniadanusi.blogspot.com/2014/05/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i.html
Dorota http://ugotujmyto.pl/chleb-ziemniakami-pieczonymi-rozmarynem/
Ela http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com/2014/05/chleb-z-ziemniakami-i-zioami-w-majowej.html
Kamila http://ogrodybabilonu.blogspot.com/2014/05/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i.html
Łucja http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/2014/05/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i.html
Magda http://konwaliewkuchni.blogspot.com/2014/05/majowa-piekarnia-i-chleb-z-pieczonymi.html
Magda http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/2014/05/majowa-piekarnia-chleb-z-pieczonymi.html
Marcin http://grahamka.blogspot.com/2014/05/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i.html
Margothttp://kuchniaalicji.blogspot.com/2014/05/majowa-piekarnia-chleb-z-pieczonymi.html
Małgosia http://akacjowyblog.blogspot.com/2014/05/w-majowej-piekarni.html
Mimbla http://ruskieraz.blogspot.com/2014/05/majowa-piekarnia-chleb-z-pieczonymi.html
Renata S http://forksncanvas.blogspot.com/2014/05/majowa-piekarnia-chleb-z-pieczonymi.html#more
Urszula http://prostepotrawy.blogspot.com/2014/05/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i.html

18 komentarzy:

Mimbla pisze...

Śliczne chlebki, a z "A" mnie rozbawiłaś. Dzięki za wspólne pieczenie! Pozdrawiam ciepło.

Malarka pisze...

Witaj Asiu, cudne bochenki ci wyszly w garnku! A literka A totalnie bezcenna :) dziekuje za wspolne pieczenie i do nastepnego!

Amber pisze...

Piękne bochenki Asiu!
Upiekły się idealnie.
Wspaniale,że piekłaś z nami majowy chleb.
Dziękuję.

Urszula - Proste potrawy pisze...

Dziękuję za wspólne pieczenie, do następnego!

Z miłości do słodkości pisze...

Piękne te Twoje bochenki;)) A zdjęcia jak zwykle zachwycające! Dziękuję za wspólną akcję!

W poszukiwaniu Slow Life pisze...

Piękne chleby, piękne zdjęcia i piękne nacięcia:-) dziękuję i pozdrawiam, Ela

asia white kitchen pisze...

Mimbla, dziękuję :) Jak mówią niektórzy "A" jak anarchia ;) Pozdrawiam serdecznie.

Malarka, dziękuje również za wspólne pieczenia. Do następnego razu :)

Amber: Aniu jesteś bezcenna :) tak trzymać, nie odpuszczaj niech akcja trwa do końca świata :) Dziękuję

asia white kitchen pisze...

Ula: dziękuje również :)

z miłości do słodkości: pozdrawiam i również bardzo dziękuje. Do następnego razu :)

SMAKOWE KUBKI pisze...

Ależ cudne bochny!
Zdjęcia!Non coments, bo tego nie potrzebują, mówią same za siebie, rewelacja.
Jak tu nie piec, nawet jak się noga powinie, to i tak sie chce , patrząc na takie efekty.
Pozdrawiam.Miło jest być razem

Konwalie w kuchni pisze...

Śliczne bochenki, szczególnie ten spersonalizowany:)
Pozdrowienia ślę!

alucha pisze...

Cudowne bochenki! I jaki piękny złocisty kolor... Świetny miałaś pomysł z literką A. :D
Do następnego, Asiu. :)

margot pisze...

Podpisany chlebek , wow

Małgosia i Piotr pisze...

Asiu-chleby wyglądają obłędnie. Muszę też spróbować piec w garnku :) Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie M.

Aciri pisze...

Przepiękne bochenki i bardzo pomysłowe nacięcie:)

Kamila pisze...

Piękne bochenki! Dziękuję za wspólne majowe chwile! Pozdrawiam

Łucja pisze...

Przepiękne bochenki :) Dziękuję za wspólne pieczenie!

ugotujmyto.pl pisze...

Wspaniały bochenek i piękne zdjęcia :) Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)!

Beata pisze...

Jakie Ładne, i na dodatek smaczne! pozdrawiam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...