13 maja 2014

Ciasto ucierane z truskawkami


Moja babcia zawsze mówiła że podczas pieczenia ciasta a zwłaszcza sernika, nie może być w domu przeciągu ani hałasu. Dlatego zawsze gdy piekę coś, nie pozwalam sobie na żaden hałas, zamykam okna, gra tylko cicho radio.

To jedno z tych wdzięcznych ciast, które dobrze smakuje i szybko się robi. Jest niekłopotliwe w transporcie np: do pracy albo na piknik. Dobór owoców jest całkowicie dowolny można użyć mrożonych lub świeżych. Ja akurat użyłam mrożonych. Podczas przygotowania ciasta, należy pamiętać że wielkość foremki, jakość mąki, piekarnik (każdy jest inny) temperatura otoczenia, to wszystko ma znaczenie. Wszystkie składniki (oprócz mrożonych owoców jeśli ich używamy) powinny mieć temperaturę pokojową.
Przepis na ciasto pochodzi z tej strony

Ciasto ucierane z truskawkami

200 g miękkiego masła ( nierozpuszczonego ) 
200 g drobnego cukru
4 jajka
200 g mąki pszennej
60 g mąki ziemniaczanej 
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżka octu (użyłam jabłkowego) 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
400 g truskawek (użyłam mrożonych) 

Masło utrzyj z cukrem i wanilią na krem. Ucierając dodawaj po jednym jajku i ocet. Mąki przesiej z proszkiem do pieczenia i wymieszaj z masą tak, aby powstało gładkie ciasto. Nie mieszaj zbyt długo, tylko do połączenia składników. Ciasto będzie dość gęste, ale takie właśnie ma być.

Tortownicę o średnicy 21 cm wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Wlej masę do tortownicy. Truskawki ułóż na cieście. Podczas pieczenia wpadną do środka ciasta. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza i piecz ciasto ok 50-60 minut ( bez termoobiegu) do tzw "suchego patyczka"
Ciasto wyciągnij z piekarnika i zaczekaj aż przestygnie. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem (opcjonalnie)

Smacznego !


3 komentarze:

Emma pisze...

a to ciekawe z tym pieczeniem :) a ciacho bomba! lubię takie ucierane z owocami.

Kamciss pisze...

Uwielbiam takie proste ciasta :)

Opalanka pisze...

Tradycyjne, domowe, smaczne i babcine. Bomba.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...