Bardzo lubię gdy na talerzu jest artystyczny, kolorowy nieład. Można usiąść z taką kolorową miską na kanapie, włączyć ulubiony film i oddać się całkowitemu odprężeniu po ciężkim dniu.
Bucatini to rodzaj makaronu, który wygląda jak spaghetti ale ma w środku dziurkę.
Sos z wołowiną można ugotować dzień wcześniej. Jednak często jest tak, że zostaje nam sos z poprzedniego dnia i można do niego ugotować makaron, dodatkowo usmażyć jakieś warzywa i obiad gotowy.
Składniki na 2-3 porcje
150 g makaronu spaghetti bucatini
ok 300 g wołowiny
1 mała cebula
sól
świeżo zmielony pieprz
gałka muszkatołowa
czerwona papryka suszona
1/2 czerwonej papryki świeżej
2-3 łyżki oliwy
3 szklanki bulionu wołowego lub wody
2 liście laurowe
2-3 ziarenka ziela angielskiego
1 mały bakłażan
1 mała cukinia
odrobina oliwy
rukola i bazylia (opcjonalnie )
Zacznij od sosu. Mięso dokładnie umyj i pokrój na cienkie małe plasterki. Oprósz solą, pieprzem i papryką. Na rozgrzaną oliwę wrzuć mięso i obsmaż z dwóch stron. Przełóż do małego rondelka. Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną cebulę i paprykę wrzuć na mięso. Zalej patelnię bulionem lub wodą i zaczekaj aż się zagotuje. Przelej do garnka z mięsem. Dopraw liściem laurowym, zielem angielskim i gałką muszkatołową. Przykryj i duś na małym ogniu ok 1 godziny. W między czasie pokrój w plasterki bakłażana i cukinię, dopraw solą i pieprzem. Podsmaż na patelni grillowej lub zwykłej.
Ugotuj makaron w słonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu makaron należy odcedzić. Wymieszaj go na patelni z sosem, mięsem i warzywami. Podawaj ze świeżymi ziołami np. rukolą i bazylią lub innymi.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz