29 sierpnia 2013

Krem z ziemniaków i kalafiora z chlebową kruszonką


W ostatnim czasie zepsuł mi się telefon, który ma pół roku, musiałam go oddać do serwisu, nie dostałam zastępczego bo "...przykro mi ale nie mamy telefonów zastępczych, niech pani popyta u znajomych, ja sama mam 5 aparatów w szufladzie..." . Potem zepsuł mi się komputer, akurat tutaj nie jestem zdziwiona bo mój komputer ma już niejedno biurko za sobą. Na szczęście udało mi się go odpalić i mogę wreszcie zobaczyć zdjęcia. Na koniec rozchorowałam się , a to akurat dziwne bo nie chorowałam prawie dwa lata. Byłam  z tego faktu tak dumna, że chyba za głośno o tym mówiłam i oczywiście dopadł mnie jakiś podły wirus. 
Przez kilka dni nie mogłam nawet nic zjeść, ale w końcu ugotowałam sobie zupę, która podniosła mnie na nogi. Kiedy byłam mała często chorowałam na anginę i musiałam jeść takie okropne tabletki Emskie, których nie mogłam przełknąć i Mama rozpuszczała mi je w mleku. Pamiętam ich smak do dzisiaj i na myśl o nich robi mi się źle.  Ale na szczęście dzisiaj nie muszę ich brać, mam za to osiem innych tabletek, które jak na razie mi nie pomagają. 
Wiem, że na chorobę najlepsza jest zupa, tak naprawdę obojętnie jaka. Może to być rosół, zupa z warzyw na żeberku, albo żurek. Chodzi o to żeby było dużo warzyw i żeby była gorąca i świeża. 
Ja dzisiaj ugotowałam zupę z dużą ilością ziemniaków i kalafiora. Zrobiłam z niej krem i na koniec co by nie było nudno, dodałam kruszonkę z chleba i migdałów.


Zupa krem z ziemniaków, kalafiora z chlebowo migdałową kruszonką

3-4 litry wody
4 ziemniaki
1 mały kalafior (różyczki)
2 marchewki
kawałek selera
kawałek pora
1 pietruszka
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
sól
pieprz
odrobina czarnuszki
odrobina tymianku
1 solidna łyżka masła
łyżka śmietany

Kruszonka chlebowa
2-3 kromki chleba, najlepiej czerstwego
1 łyżka płatków migdałowych lub całych bez skórki

Zupa:
do garnka wlej wodę. Warzywa obierz i pokrój w kostkę, kalafior podziel na mniejsze różyczki. Dopraw przyprawami i ziołami. Gotuj ok 20-30 minut. Na koniec dodaj masło. Ręcznym blenderem zmiksuj zupę na krem. Na koniec można dodać śmietanę lub bezpośrednio przed spożyciem.

Kruszonka chlebowa:
w mikserze zmiel chleb razem z migdałami. Na patelni podgrzej odrobinę oliwy i wrzuć pokruszony chleb z migdałami. Podsmażaj na złoty kolor. 

Na gorącą zupę połóż łyżkę śmietany i kruszonki tyle ile chcesz. 

Na zdrowie !


8 komentarzy:

Karmel-itka pisze...

ho, ho, ho! co za smakowita propozycja :]

Emma pisze...

świetny pomysł na kruszonkę!
Zdrowia życzę! :)

Antenka pisze...

nic tylko wsuwać taką zupkę:) bosko wygląda:)

asia white kitchen pisze...

Dziękuje :)

Paulina pisze...

uwielbiam taki gęsty, jednolity krem z dodatkiem kalafiora, przepis do wypróbowania! :)

Kamciss pisze...

Wygląda bardzo apetycznie :) Na dzisiejszy obiad to świetny pomysł :)

Anonimowy pisze...

A ta śmietana ma być słodka czy kwaśna?
Pozdrawiam Gosia

asia white kitchen pisze...

Jaką lubisz , to obojętne.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...