Jest to chleb, który zyskuje na smaku z czasem. Zauważyłam że gdy jem chleb za sklepu, za chwilę jestem głodna. Praktycznie cały dzień spędzam poza domem i gdy zjem na śniadanie chleb, który upiekłam w domu, wytrzymuję często do wieczora. Po prostu nie czuję głodu.
Ten chleb, jest bardzo łatwy do upieczenia, nie trzeba go składać. Wystarczy go wyrobić i przełożyć do foremki. Potem tylko musi wyrosnąć i można upiec. Zatem zachęcam, spróbujcie sami a nie pożałujecie :)
Keksówka o wymiarach 27cm x 10 cm
Chleb razowy z rodzynkami
Zaczyn:
150 ml zakwasu żytniego
100 g mąki pszennej razowej
100 ml ciepłej wody
Składniki na zaczyn wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na 2-3 godziny.
Ciasto właściwe:
zaczyn
600 g mąki pszennej typ 2000
200 g mąki pszennej razowej
450 ml wody
1/2 łyżki soli morskiej lub kamiennej
50 ml oleju lub oliwy
szczypta cukru
garść rodzynek
jedna saszetka suchych drożdży (7 g)
Mąki przesiej, dodaj zaczyn, wodę, sól, olej, rodzynki, cukier i drożdże. Wszystkie składniki wymieszaj mikserem. Gdy ciasto będzie zbyt twarde dodaj więcej wody. Gdy będzie zbyt rzadkie, dodaj mąkę. Przełóż do keksówki posmarowanej olejem i oprószonej mąką lub otrębami. Wierzch ciasta oprósz mąką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 50 stopni Celsjusza na ok 2-3 godziny. W zależności jak szybko ciasto wyroście.
Natnij ostrym nożem i podnieś temperaturę do 240 stopni C. Po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 190 stopni i piecz jeszcze ok 70 minut. Gdy chleb zacznie się zbyt mocno rumienić, przykryj folią aluminiową.
Wyciągnij chleb na metalową kratkę i zaczekaj aż wystygnie.
Smacznego !
2 komentarze:
Domowe pyszności :>
Uwielbiam zaglądać jak blogerzy pieką własne chlebki! Są takie wymyślne, tak pięknie wyrośnięte, aż nabieram ochoty na pieczenie :)
Prześlij komentarz