28 stycznia 2013

Chleb z suszonymi pomidorami i smażoną cebulką


-Chcesz kanapkę?
-Wiesz tak po prawdzie to ja nie lubię kanapek, chyba że z domowym chlebem.
-A to dobrze trafiłaś bo własnie mam domowy chleb :-)
-A to proszę, może być z samym masłem.
-A może jeszcze miskę zupy do tego ?



Dziś przedstawiam Wam chleb, na zakwasie żytnim z dodatkiem drożdży. Dziś chciałam zdążyć przed nocą, więc musiałam dać mu paliwa w postaci drożdży. Dodatkowo naszpikowałam go suszonymi pomidorkami, smażoną cebulką i rozmarynem. Wspaniale pachnie. Upiekłam go na kamieniu. Ale jeśli ktoś nie ma kamienia, może go upiec w blaszce.

 Chleb pszenno żytni z suszonymi pomidorami i smażona cebulką 

Zaczyn
10 małych łyżeczek zakwasu żytniego przepis tutaj
100 g mąki żytniej typ 2000
100 ml przegotowanej letniej wody

Ciasto właściwe
zaczyn
200 g mąki żytniej typ 2000
900 g mąki pszennej + 300-400 g do wyrabiania i oprószenia
1 mała łyżeczka soli morskiej
400 ml przegotowanej letniej wody
7 g drożdży suszonych
szczypta cukru
5 suszonych pomidorków z oliwy
duża szczypta rozmarynu
2 małe lub 1 duża cebula
1 łyżka masła

Zaczyn
Składniki na zaczyn wymieszaj w misce i przykryj ściereczką. Odstaw na 12-14 godzin.

Ciasto właściwe
Drożdże wymieszaj ze szczyptą cukru i odrobiną ciepłej wody lub mleka. Odstaw na kilka minut i zaczekaj aż zaczną pracować (pojawią się małe bąbelki).
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na maśle. Cebula musi mieć złoty kolor.
Mąki przesiej przez sito. Dodaj zaczyn, sól, wodę, drożdże, pokrojone pomidorki, rozmaryn i podsmażoną cebulkę. Wszystko dobrze wymieszaj. Przełóż ciasto na blat oprószony mąką. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne dodaj mąkę. Wyrabiaj ok 15 minut. Zawijaj od zewnątrz do środka. Uformuj kulę zawijając brzegi pod spód.
Przełóż ciasto do koszyka lub durszlaka wyłożonego lnianą, czystą ściereczką, oprószoną obficie mąka (jak na zdjęciu poniżej).
Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na 2 - 4 godzin. Wszystko w zależności jak chleb będzie rósł. Mnie wystarczyło 2,5 godziny.
Na rozgrzany kamień (jeśli nie masz kamienia może być duża blacha wyłożona papierem) przełóż wyrośnięty chleb, natnij i piecz w temperaturze 240-250 stopni Celsjusza przez ok 10-15 minut. Potem zmniejsz temperaturę na 200 stopni i piecz jeszcze 1,5 godziny. Studź na metalowej kratce.
Smacznego !


5 komentarzy:

La Lolla pisze...

jesssuuuuuuu ;D ale bym zjadła taką pajdę;)

asia white kitchen pisze...

La Lolla częstuj się :)

Zielaczek pisze...

Wspaniały! Mi właśnie chyba umarł zakwas - okazało się, że z mąką było coś nie tak :(

asia white kitchen pisze...

O jej, szkoda :( Ale własnie od mąki dużo zależy. Ja ostatnio miałam też z takiej mąki że nie chciały mi w ogóle rosnąc te chleby.

gin pisze...

Wygląda wspaniale, musiał pachnieć obłędnie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...