10 września 2012

Kurczak w cieście filo



Banalnie prosta propozycja na obiad : kurczak w cieście filo z suszonymi pomidorami i świeżymi ziołami. Tak naprawdę można tutaj łączyć różne wariacje np: pieczarki, szpinak, boczek itd. 

Składniki na 4 porcje:
1 opakowanie ciasta filo
2 piersi z kurczaka (każde przekrojone w poprzek na cieńsze porcje)
suszone pomidory w zalewie z oliwy
świeży rozmaryn
świeża szałwia
2 łyżki roztopionego masła
sól, pieprz

Każdy kawałek mięsa, dopraw solą i pieprzem (ew. ulubioną przyprawą, ja nie lubię przesadzać z przyprawami więc dałam tylko s&p)
Ciasto przekrój na 4 równe kawałki. Każdy posmaruj roztopionym masłem i ułóż na nim przyprawione mięso. Na mięsie ułóż suszone pomidory, zioła i zawiń ciasto w kopertę. Każdą kopertę posmaruj roztopionym masłem i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza ok. 15-20 minut.
Można podawać z sosem czosnkowym.

Smacznego!


5 komentarzy:

Asik. pisze...

Bardzo apetyczny kurczaczek :)

Samantha pisze...

Wyglada pysznie ! Pozdrawiam :)

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Zachwyciłaś mnie ta propozycją!
Pysznie u Ciebie!
Pozdrawiam:)

Beatrice pisze...

Ciekawy pomysł, nawet bardzo. W sumie tylko raz miałam przyjemność z ciastem filo, jednak jakoś mi nie podeszło, nie wiem nawet czemu. Ale taki kurczaczek bardzo mi się podoba ;)

Beatrice pisze...

Ciekawy pomysł, nawet bardzo. W sumie tylko raz miałam przyjemność z ciastem filo, jednak jakoś mi nie podeszło, nie wiem nawet czemu. Ale taki kurczaczek bardzo mi się podoba ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...