28 sierpnia 2012

Bułki z karmelizowaną cebulą i gruszką



Miał być chleb na zakwasie, a powstały bułki, i żeby nie było nudno, są z konfiturą cebulowo - gruszkową. Tak wiem teraz na pewno ktoś powie że mogłam jeszcze do konfitury dodać goździki, cynamon albo anyż :).  No mogłam...ale nie dodałam, bo uważam że co za dużo to nie zdrowo. Czasem lubię mniej.  Nie lubię idealnych rzeczy. Chociaż uważam że właśnie w minimalizmie tkwi ideał. Na przykład pieczeń cielęca. Jest to tak delikatne mięso i samo w sobie idealne, że nie powinno się dodawać nic prócz soli, pieprzu i masła. Im więcej przypraw tym bardziej zaburzamy smak mięsa.

Bułki kminkowo -rozmarynowe na zakwasie z karmelizowaną cebulą i gruszką.

Składniki na nadzienie
2 cebule
2 gruszki
3-4 łyżki miodu

składniki na bułki ok. 24 szt.

Zaczyn:
ok 5 łyżek zakwasu żytniego 
180 g mąki żytniej
180 ml ciepłej wody

Dodatkowo składniki na ciasto:
720 g mąki pszennej typu 500
ok 450 ml ciepłej wody
1 łyżka soli morskiej
łyżka oliwy
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka rozmarynu

Przygotowanie zaczynu:
Wszystkie składniki: zakwas, mąkę i wodę połącz i dokładnie wymieszaj. Przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 dobę.
Ciasto:
Na drugi dzień:
W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę przesiej, dodaj sól, rozmaryn, kminek.
 Suche składniki połącz z wodą i zaczynem. Wymieszaj rękami aż ciasto przybierze formę nierównomiernej kuli. Przełóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj  (jeśli będzie za rzadkie podsypuj mąką, tak długo aż zacznie odchodzić od ręki). Rozłóż papier do pieczenia na blasze, na której będziesz piec bułki. Odrywając kawałki ciasta, uformuj bułki (nie muszą być idealnego kształtu:) Układaj na blasze w odstępach.
Przygotowane bułki wstaw do pieca nagrzanego do temperatury 50 stopni Celsjusza na ok 1,5 godziny. W tym czasie bułki będą rosły, a Ty przygotuj nadzienie-konfiturę.
Cebulę i gruszki (nie obieraj gruszek ze skórki) pokrój w piórka. Do rozgrzanego miodu dodaj cebulę oraz gruszki. Muszą się smażyć przez ok 30 minut (na bardzo małym ogniu, co chwile mieszając )
Ułóż przygotowane nadzienie na bułkach i włącz piekarnik na 250-260 stopni na ok 20 minut, potem zmniejsz temperaturę do 200 stopni. Piecz ok 30-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika posmaruj gorące bułki mlekiem lub białkiem. Przełóż na metalową kratkę i zaczekaj aż wystygną.
Te same bułki można upiec bez nadzienia.


Smacznego!
Przepis uczestniczy w akcji: "Słodycze bez cukru i aspartamu"

4 komentarze:

Unknown pisze...

Jak ja lubię takie jedzonko! pyszne! bułeczki z celbulą są rewelacyjne, bardzo ciekawi mnie ta gruszka :)

asia white kitchen pisze...

Beatrice, na Ciebie zawsze mogę liczyć :) Dziękuję i pozdrawiam

Amber pisze...

Śliczne!
Jasne,że lepiej mniej niż więcej.
U Ciebie jest akurat.

asia white kitchen pisze...

Czasem naprawdę można łatwo przesadzić z przyprawami, lepiej niech każdy sobie doprawi sam po swojemu. Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...