27 sierpnia 2014

Palmiery z pesto pomidorowym


Kiedyś robiłam palmiery z pesto bazyliowym TUTAJ. Bazyliowe pesto często robię w domu PRZEPIS TUTAJ.  Te dzisiejsze palmiery też są pyszne. Najbardziej podoba mi się w nich to, że robi się je 3 sekundy. Wystarczy posmarować ciasto francuskie czerwonym pesto, zwinąć w rulon, pokroić w ślimaczki i upiec. To świetna przystawka np. do piwa albo do sałatki zamiast pieczywa. 
Zapraszam :)


Składniki:
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (Można kupić w postaci mrożonej lub niemrożonej. Mrożone należy rozmrozić ok 15 minut przed użyciem)
ok 150 g pesto pomidorowego (użyłam gotowego ze słoiczka)
1 roztrzepane jajko
odrobina soli najlepiej morskiej
szczypta rozmarynu

Ciasto rozwiń, posmaruj pesto. Zwiń ciasto w rulon. Pokrój je na 1-2 cm plastry. Ułóż na blasze i posmaruj jajkiem. Lekko dopraw solą morską i suszonym rozmarynem (opcjonalnie). Piecz ok 15-20 minut w temp 200 st.C do złotego koloru.
Smacznego!


2 komentarze:

La Lolla pisze...

wyglądają obłędnie, często robię podobnie, to znaczy pod imprezy, zawsze wychodzą:D

wedelka pisze...

Do tej pory jadłam je tylko na słodko. Nie znałam wersji wytrawnej. Muszę koniecznie wypróbować :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...