Babka marcepanowo bananowa to wariacja na temat ciasta bananowego, które upiekłam w foremce na babkę. To bardzo proste ciasto, nie wymaga czekania aż wyroście na drożdżach. To babka dla osób, które nie lubią czekać, ani nie mają doświadczenia w wypiekaniu ciast.
Prosta, smaczna babka Wielkanocna.
3 łyżki rodzynek
100 ml koniaku lub rumu
150 g masła
170 g cukru
3 jajka
200 g masy marcepanowej
3 dojrzałe banany
1 łyżka esencji waniliowej
190 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
Lukier
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki gorącej wody
kilka kropel żółtego barwnika (opcjonalnie)
Rodzynki zalej alkoholem i odstaw na godzinę lub dłużej.
Masło rozpuść wraz z cukrem i odstaw do wystygnięcia. Gdy masło będzie przestudzone dodaj jajka i wymieszaj dokładnie mikserem. W osobnej misce rozgnieć widelcem banany. Zmiksuj masę marcepanową z bananami.
Do masy jajecznej dodaj banany z marcepanem, odsączone z alkoholu rodzynki i esencję waniliową. Zmiksuj.
W osobnej misce połącz przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
Miksując masę płynną dodawaj po łyżce składniki suche aż się połączą.
Foremkę na babkę wysmaruj dokładnie masłem i obsyp bułką tartą.
Przelej ciasto do foremki. Użyłam foremki bez komina o średnicy 23 cm.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza przez ok 1,5 godziny (do suchego patyczka)
Ciasto wyciągnij z piekarnika i odczekaj aż przestygnie. Potem delikatnie należy podważyć krawędzie patyczkiem i odwrócić do góry dnem.
Przygotuj lukier. Wymieszaj cukier z wodą i barwnikiem. Na ciepłe jeszcze ciasto wylej lukier i odstaw ciasto do wystygnięcia.
Smacznego !
1 komentarz:
Ciekawy pomysł na babkę, bardzo mi się podoba :)
Prześlij komentarz