Bardzo lubię cukinię. Najlepsza jest w leczo. Jednak ostatnio upycham ją gdzie się da. Bardzo często piekę ją razem z mięsem. Kroję na grube plastry doprawiam ulubionymi przyprawami, spryskuję oliwą i piekę. Jest wspaniała. Jako dodatek do makaronów, wspomnianego mięsa czy sałatek.
Tarta serowa z cukinią też jest świetna. Chrupiąca i wytrawna. Smakuje wspaniale :)
Opakowanie ciasta francuskiego
250 g sera twarogowego
200 ml śmietany 30 % lub 18 %
2 łyżki posiekanej cebuli
1 jajko
sól
pieprz
1 cukinia pokrojona w cienkie plasterki
ok 50 g sera pleśniowego niebieskiego np: dor blue lub lazur
szczypta: papryki
suszonego czosnku
oregano
pieprzu
tymianku
soli
oliwa z oliwek
Formę na tartę o średnicy 23 cm wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
Wyłożyć ciastem i po nakłuwać widelcem.
Przygotować masę serową: wymieszać ser, śmietanę, cebulę i jajko. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Przygotowaną masę wylać na ciasto, wyrównać.
Ułożyć pokrojoną cukinię, pokruszony ser i posypać przyprawami.
Skropić oliwą i piec w temperaturze 180 stopni C. ok 50 minut.
Po upieczeniu wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki.
Po ok 40 minut wyciągnąć tartę z pieca i odczekać aż całkowicie zastygnie.
Smacznego !
4 komentarze:
Asiu, już Ci to pisałam,ale napiszę jeszcze raz tutaj - tarta jest P Y S Z N A !!!
Beatko bardzo, bardzo mi miło. Smacznego! Całusy :)
A czy można zrobić na klasycznym cieście?
tzn? np na kruchym jak najbardziej :)
Prześlij komentarz