Obiad składający się z ryby, ziemniaków i sałatki czyli pełny Polski talerz.
Od kilku dni chodziła za mną ryba z grilla, ale że mamy środek tygodnia i nikomu nie chce się rozpalać grilla zrobiłam rybę w piekarniku.
Prosty i szybki sposób na pełnowartościowy posiłek.
Pieczony łosoś z masłem i koperkiem
2 porcje łososia
sól, pieprz
łyżeczka ziół prowansalskich
4 małe łyżki masła
kilka gałązek kopru
szczypta suszonych pomidorów (przyprawa)
garść płatków migdałowych
4 ząbki czosnku
4 łyżeczki oliwy z oliwek
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C opcja góra/dół
Rybę należy umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym lub lnianą ściereczką.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i suszonymi pomidorami. Ułożyć gałązki kopru, po ząbku czosnku, posypać płatkami migdałowymi i ułożyć po kawałku masła. Na koniec polać oliwą z oliwek. Można też dodać odrobinę skórki z cytryny.
Wstawić do piekarnika na ok 20 minut.
Gdy podajemy upieczoną gorącą rybę, dobrze jest skropić ją świeżym sokiem z cytryny.
W między czasie podsmażyć na patelni ugotowane wcześniej ziemniaki...
...a następnie zrobić sałatkę:
sałatka "pomidory ze śmietaną"
1 pomidor
odrobina zielonego szczypiorku
200 ml śmietany
sól
Pomidora należy sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na drobne kawałki. Szczypiorek pokroić i dodać do pomidorów. Wszystko posolić i wymieszać odstawić na 3 -5 minut aż pomidory lekko puszczą sok. Wszystko zalać śmietaną i wymieszać.
Smacznego :)
2 komentarze:
RYBA LUBI PŁYWAĆ HEHE
Problem z rybą w moim domu jest taki, że nie mogę znieść zapachu ryby. Latem smażę ją na dworze lecz w innym okresie niestety wypada z jadłospisu
Prześlij komentarz