5 marca 2018

Serniko- biszkopt z brzoskwiniami



Zgubiłam ładowarkę do aparatu i nie mogę (póki co) robić zdjęć aparatem wrrrr. I niech się ta zima już skończy bo zwariuję. Już chcę ciepła, chcę jechać do sklepu i kupić kilka skrzynek kwiatów, drzewek i sadzonek. I tak bym się pobawiła w tej ziemi łopatką i grabkami. I tak bym sobie wyszła w słoneczny, ciepły niedzielny poranek z kawą. Usiadła na huśtawce przed domem. Dobra no już już nie marudzę....no ale mi ciągle zimno.


Serniko- biszkopt z brzoskwiniami to eksperyment. Zrobiłam to ciasto między smażeniem kotletów schabowych a robieniem sałatki do obiadu. Wszystko trwało 10 minut. W brew pozorom to bardzo łatwe i szybkie ciasto, bo ja takie najbardziej lubię robić.  

Składniki

Tortownica z odpinanym kołnierzem o średnicy 20 cm wysmarowana masłem i wyłożona papierem do wypieków.
7 połówek brzoskwiń

masa biszkoptowa
5 jajek
szklanka (200 g) cukru
cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
szklanka (200 g) mąki
1 płaska łyżka stołowa proszku do pieczenia

masa serowa
ok 400 g białego sera z wiaderka 
4 jajka
1/2 paczki budyniu waniliowego lub śmietankowego
ok 3-4 łyżki cukru
cukier waniliowy z prawdziwą wanilią

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza góra/dół (bez termoobiegu)
Do przygotowanej wcześniej tortownicy ułożyć na dnie połówki brzoskwiń.
Jajka rozdzielić żółtka od białek, białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywny krem. Nie przerywając miksowania dodawać po żółtku. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty w mikserze i wymieszać mąkę z ubitą pianą. 
Przelać gotową masę do tortownicy.
Przygotować masę serową. Ser zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać całe jajka. Na koniec dodać budyń (budyń musi być w proszku). Masa będzie rzadka i o to chodzi. Wlać ją na sam środek masy biszkoptowej. Ser opadnie na dno tortownicy a masa biszkoptowa będzie na górze ciasta. Wstawić całość do piekarnika i piec 60 minut. Gdy się upiecze wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Nie wyciągać ciasta z piekarnika przez ok 1,5 godziny. 

Mała uwaga: w związku z tym że masa jest bardzo rzadka może się zdarzyć że podczas pieczenia wypłynie (ucieknie ) z foremki, dlatego dobrze jest podłożyć większe naczynie pod tortownicę.

Smacznego :) 


Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...