1 grudnia 2012

Pierogi wigilijne


Pierogi pieczone z kaszą gryczaną - wigilijne

Chyba w każdym domu w wieczór wigilijny jest taka potrawa, która wpisuję się w tradycję tylko tego domu. Każdy dom ma swoje ulubione smaki. W moim, zawsze były pierogi z kaszą gryczaną. To pierogi, które robiła moja Babcia, a teraz robi je moja Mama. To wspaniałe pierogi, które można upiec dzień lub dwa wcześniej. Pasują niemal do każdej świątecznej potrawy. Do ryb, śledzi, kapusty z grzybami czy barszczu.  Ja je uwielbiam jeść przez całe święta zamiast chleba.
Te klasyczne, autorstwa mojej Babci i Mamy, są w kształcie bułeczek, ale zawsze były nazywane pierogami. Ja troszkę złamałam zasadę i zrobiłam je w kształcie prawdziwych pierogów z falbanką (a jakże ).

Składniki na ok 35 szt.
Zaczyn
200 ml ciepłego mleka
100 g mąki pszennej
1 łyżka cukru
16 g (ok 1,5 opakowania) drożdży instant

Ciasto
zaczyn
900 g mąki pszennej-przesianej
2 jajka
1/2 łyżeczki soli

dodatkowo 1 jajko+ odrobina mleka do posmarowania pierogów
trochę maku lub sezamu do posypania
szczypta przyprawy włoskiej lub pieprzu ziołowego


Farsz
200 g kaszy gryczanej - ugotuj wg instrukcji na opakowaniu
4 ziemniaki - ugotowane
100 g masła
1 cebula - pokrojona w drobną kosteczkę
szczypta soli
szczypta pieprzu

Sposób przygotowania.
Zaczyn
W misce wymieszaj wszystkie składniki, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok 15-20 minut.

Ciasto
W dużej misce wymieszaj zaczyn, mąkę, jajka i sól. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodaj mąkę. Mieszaj składniki do połączenia i przełóż na stolnicę skropioną oliwą. Wyrabiaj ciasto tak długo aż zacznie odchodzić od ręki. Następnie przełóż do miski i przykryj ściereczką na ok 30-40 minut.

Farsz
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, połącz z ugotowaną kaszą gryczaną. W rondelku lub na patelni rozpuść masło i dodaj cebulę. Cebula musi się lekko zeszklić. Następnie przelej masło z cebulą do kaszy i ziemniaków. Dopraw solą i pieprzem. Wszystko starannie wymieszaj.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza

Ciasto
Kiedy ciasto zwiększy swoja objętość, rozwałkuj je na cienki placek i wykrawaj kółeczka (tak jak na pierogi). Ciasto musi być cienkie, wtedy pierogi będą lepsze. Nakładaj farsz na kółeczka i formuj pierogi.
Na blasze rozłóż papier do pieczenia. Układaj pierogi tak aby była między nimi odległość przynajmniej 2 cm. Posmaruj każdego pieroga roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Oprósz makiem lub sezamem i przyprawą włoską lub pieprzem ziołowym. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez ok 45 minut. Jeśli pierogi będą miały rumiany kolor i pod spodem będą "stukać" to znak że są gotowe. Studź na metalowej kratce. Potem przechowuj zawinięte  w lnianą ściereczkę.
Smacznego!


6 komentarzy:

Szana pisze...

czuć, że idą Święta :)

pozdrawiam!
szana-banana

Jey pisze...

Pieczone! Oja! Jak cudownie, chrupiąco, wyglądają. Chcę takie koniecznie, tylko może z innym nadzieniem!

asia white kitchen pisze...

Oczywiście nadzienie można zrobić inne, np: kapustę z grzybami :)

Kamciss pisze...

takich pierogów jeszcze nigdy nie robiłam, ani nie jadłam. To musi się zmienić! U mnie potrawą którą wszyscy uwielbiają też są pierogi, ale z kapustą i grzybami i tylko w Wigilię smakują tak cudownie :)

asia white kitchen pisze...

U mnie w domu też zawsze są pierogi z kapustą i grzybami, ale te które pokazałam są bardziej jako alternatywa pieczywa. Koniecznie spróbuj, polecam :)

Anna Wlezień pisze...

Pieczone pierogi z drożdżowego ciasta robimy czasem w domu...lubimy je bardzo... ale nie próbowałam ich nigdy z gryczanym nadzieniem - a przecież pierogami z takim nadzieniem zajadamy się zawsze podczas wypraw w Bieszczady ...
/Zachęcam Cie do poparcia apelu jaki zamieściłam na swoim blogu...proszę w nim innych blogerów o umieszczanie informacji o SZLACHETNEJ PACZCE obok ich bożonarodzeniowych przepisów...przeczytaj , może uznasz za stosowne i się dołączysz...nie traktuj tego jak spam :) /

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...