Są takie przepisy, które można modyfikować na sto sposobów. Ja mam tak z tymi bułeczkami. Są to bułeczki (pierogi) z kaszą gryczaną z dodatkiem ziemniaków. Uwielbiam je. Najczęściej robię je na święta Bożego Narodzenia, ale czasem ochota na nie jest tak wielka że muszę je upiec w ciągu roku.
Przepis ten znalazł się również na stronie KUKBUK :)
12 pierogów
Zaczyn
25 g drożdży
łyżeczka cukru
3 łyżki ciepłego (niegorącego!) mleka
Ciasto właściwe
cały zaczyn
325 g mąki+ 3 garście
150 ml mleka
50 g rozpuszczonego, przestudzonego masła
1,5 łyżeczki soli
1 średniej wielkości ziemniak-ugotowany i rozgnieciony
325 g mąki+ 3 garście
150 ml mleka
50 g rozpuszczonego, przestudzonego masła
1,5 łyżeczki soli
1 średniej wielkości ziemniak-ugotowany i rozgnieciony
Farsz
100 g kaszy gryczanej ugotowanej wg instrukcji na opakowaniu
1 mała cebula pokrojona w drobną kosteczkę
1 łyżka masła
3 średniej wielkości ziemniaki ugotowane w mundurkach
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Dodatkowo
2-3 łyżki mleka
mak i/lub sezam
Przygotowanie
Zacznij od ugotowania kaszy i ziemniaków. Ugotowane ziemniaki obierz ze skórki. Odstaw. Składniki na farsz muszą być przestudzone.
Zaczyn:
Drożdże rozetrzyj z cukrem i ciepłym mlekiem, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok 15-20 minut.
3 średniej wielkości ziemniaki ugotowane w mundurkach
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Dodatkowo
2-3 łyżki mleka
mak i/lub sezam
Przygotowanie
Zacznij od ugotowania kaszy i ziemniaków. Ugotowane ziemniaki obierz ze skórki. Odstaw. Składniki na farsz muszą być przestudzone.
Zaczyn:
Drożdże rozetrzyj z cukrem i ciepłym mlekiem, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok 15-20 minut.
Masło podgrzej z mlekiem. Odstaw do wystygnięcia. Mąkę przesiej przez sito, dodaj zaczyn, sól i rozgniecionego ziemniaka. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj i wyrabiaj kilka minut podsypując mąką, aby było sprężyste i miękkie. Uformuj kulę, oprósz mąką i przykryj ściereczką. Odstaw na ok godzinę, w zależności jak długo będzie rosło, musi podwoić swoją objętość.
W między czasie przygotuj farsz: na patelni rozgrzej masło i podsmaż pokrojoną cebulę. W misce wymieszaj kaszę z ziemniakami przeciśniętymi przez praskę. Dodaj podsmażoną cebulkę, dopraw solą i pieprzem. Wszystko wymieszaj. Spróbuj i dopraw jeszcze do swojego smaku.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
Gdy ciasto wyrośnie wyrzuć je na blat roboczy oprószony mąką, wyrabiaj kilka minut i uformuj w rulon. Podziel na 12 równych kawałków. Każdy kawałek rozpłaszcz i włóż dużą łyżkę farszu. Zaklej ciasto i uformuj bułeczkę. Przygotowane bułki ułóż w odstępach 5 cm na blasze wyłożonej papierem. Przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na 20 minut aby podrosły. Posmaruj każdą bułeczkę mlekiem i posyp sezamem lub makiem.
Piecz ok 30 minut w 180 stopniach Celsjusza (bez termoobiegu)
Wyciągnij gotowe bułeczki z pieca i przykryj ściereczką.
Można je jeść przez kilka dni jednak najlepsze są w tym samym dniu.
Smacznego :)
Można je jeść przez kilka dni jednak najlepsze są w tym samym dniu.
Smacznego :)