Strony

19 marca 2014

Bułeczka cynamonowa


Bardzo długo nosiłam się z zamiarem upieczenia tego ciasta i szczerze mówiąc żałuję ze nie upiekłam go wcześniej. Wygląda bardzo intrygująco i jest pyszne. Dla amatorów ciasta drożdżowego, cynamonu i masła to idealny wypiek. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu, wystarczy krok po kroku wykonać opisane czynności. Zatem do dzieła :)



Do wykonania tego chlebka użyłam keksówki wysmarowanej masłem o wymiarach 25 x 10 cm.

Ciasto
300 g mąki
50 g rozpuszczonego, przestudzonego masła
1 szklanka cukru
1 płaska łyżeczka drożdży instant
150 ml ciepłego mleka
2 żółtka

Nadzienie
100 g miękkiego masła
3 czubate łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu

1. Rozwałkuj ciasto

2. Rozsmaruj nadzienie

3. Podziel na 5 równych pasów

4. Pasy ułóż jeden na drugim
5. Podziel pasy na 4-5 równych kawałków (w zależności jaką masz szeroką keksówkę) 

6. Ułóż podzielone porcje pionowo w foremce

Mąkę przesiej i wymieszaj z cukrem, drożdżami, masłem, mlekiem i żółtkami. Należy zagnieść ciasto, które musi być miękkie. Jeśli będzie za rzadkie dodaj mąkę, jeśli na twarde dodaj ciepłe mleko. Uformuj kulę, umieść w misce i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę aż ciasto wyrośnie. Czasem może to potrwać dłużej czasem krócej. Wszystko zależy od drożdży, mąki i temperatury otoczenia.

W miedzy czasie zrób nadzienie.  Wymieszaj masło z cukrem i cynamonem.

Gdy ciasto będzie gotowe wyrzuć je na blat kuchenny oprószony mąką. Wyrabiaj je kilka minut i rozwałkuj prostokąt o długości keksówki (jak na zdjęciu 1 ) . Posmaruj prostokąt przygotowanym nadzieniem. (2)

Pokrój placek na pięć równych pasów o jednakowej szerokości,  wzdłuż dłuższego boku (3). Następnie ułóż je równo jeden na drugim (4). Potem pokrój na 4-5 kawałków (5)
Pokrojone porcje ciasta układaj w foremce w pionie jedna przy drugiej (6). Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok 30 minut. Potem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170-180 stopni Celsjusza na ok 40-50 minut.
Po upieczeniu wyciągnij z piekarnika i odczekaj aż przestygnie.
Smacznego !


8 komentarzy:

  1. Cudnie wyglada !Mniam....

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurczę, wyglądapięknie, ale jak czytam wykonanie... to bardzo pracochłonne się wydaje.
    Ale, poczęstowałabym się bardzo chętnie !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, Aniu nie jest pracochłonne :) Wystarczy wyrośnięte ciasto drożdżowe, rozwałkować, posmarować, pokroić i złożyć i tyle :)

      Usuń
  3. Bo co jest lepsze na taką pogodę od wypieku cynamonowego :) Chyba nic :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bułeczka prezentuje się naprawdę apetycznie;))) Tak mi się podoba, że koniecznie muszę ją upiec! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę na blogu i komentarz. Proszę o nie umieszczanie spamu, ponieważ będzie natychmiast kasowany.
Asia