tag:blogger.com,1999:blog-3706203421934209034.post4158712613159634962..comments2023-10-13T03:39:57.477-07:00Comments on Asia White Kitchen: Zalewajkaasia white kitchenhttp://www.blogger.com/profile/13804529430067634713noreply@blogger.comBlogger6125tag:blogger.com,1999:blog-3706203421934209034.post-72036746608056198092013-01-04T07:23:15.677-08:002013-01-04T07:23:15.677-08:00Na pewno była pyszna, można zamiast boczku dodać b...Na pewno była pyszna, można zamiast boczku dodać białą kiełbasę, albo wędzoną. Też będzie super.asia white kitchenhttps://www.blogger.com/profile/13804529430067634713noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3706203421934209034.post-8495541064301663052013-01-04T01:47:09.719-08:002013-01-04T01:47:09.719-08:00zalewajkę ugotowałam wczoraj ... suszone grzyby , ...zalewajkę ugotowałam wczoraj ... suszone grzyby , zakwas , ziemniaki , bogactwo przypraw ... ominęłam jedynie boczek ... wyszło pysznie i aromatycznie , ale wiem , że bez dodatku boczku to nie to samo :) Anna Wlezieńhttps://www.blogger.com/profile/00284831118759410813noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3706203421934209034.post-88206340634789447022013-01-03T14:08:38.240-08:002013-01-03T14:08:38.240-08:00Ależ bogata zalewajka. Królewska.. Znam znacznie s...Ależ bogata zalewajka. Królewska.. Znam znacznie skromniejszą wersję.. Skusiłabym się na troszkę...Magdahttps://www.blogger.com/profile/05294562511559498155noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3706203421934209034.post-33382718438996108442013-01-03T00:43:13.704-08:002013-01-03T00:43:13.704-08:00Witaj Aniu :) Trzymam kciuki za twój zakwas i myśl...Witaj Aniu :) Trzymam kciuki za twój zakwas i myślę że na 100 % Ci wyjdzie. Nie mam pojęcia co trzeba zrobić żeby zakwas się nie udał. No może można-jeśli się go nie karmi to wtedy umiera. A z zalewajką czy żurkiem to prawda, musi być kwaśny :) Serdecznie pozdrawiam.<br /><br /> Kamciss witam Cię serdecznie i uśmiecham się do Ciebie:)asia white kitchenhttps://www.blogger.com/profile/13804529430067634713noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3706203421934209034.post-5181300982812015612013-01-02T23:41:15.241-08:002013-01-02T23:41:15.241-08:00Witaj Asiu w Nowym Roku!
Hah! Ale trafiłaś :) Wła...Witaj Asiu w Nowym Roku! <br />Hah! Ale trafiłaś :) Właśnie przymierzam się do stworzenia zakwasu na żurek! Najlepsze jest to że tam, skąd pochodzę (Kieleczczyzna) żurku NIET, jest za to barszcz biały i zalewajka właśnie. Najlepszy barszcz robi moja mama, i mimo że to niby proste - ja tego smaku nawet nie próbuję odtworzyć. To jest barszcz mojej mamy i już. Za to jako dziecko zajadałam się zalewajką dziadka Józka ( to chyba jednyne co potrafił ugotować ). Nie mam pojęcia jak ją robił, ale pamiętam że pływały w niej skwarki i była kwaśna - to daaawno było.<br />Ja za to po przyjeździe do częstochowy poznałam smak żurku i muszę powiedzieć, że jego smak odkrywam na nowo ciągle, bo jak wiadomo - ile regionów/restauracji/domów - tyle żurków. Ostatnio chciałam Ukochanemu i Wielbicielowi Żurków w jednym sprawić przyjemność i kupiłam na lotnisku zakwas "krakowskiego kredensu". Był inny niż te które znałam - mało kwaśny, jakby z posmakiem lekko ... grzybowym? Był ok, ale Nasz ulubiony żurek MUSI być KWAśNY. To tyle w temacie.<br />Ania<br />P.S. wczoraj Asiu zaczęłam robić mój pierwszy zakwas na chleb - trzymaj kciuki :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3706203421934209034.post-60699818459555742632013-01-02T07:11:04.948-08:002013-01-02T07:11:04.948-08:00Ta zupa jest u mnie na stole baaaardzo często ;)
W...Ta zupa jest u mnie na stole baaaardzo często ;)<br />Wygląda pysznie :)Kamcisshttps://www.blogger.com/profile/17370218049388344069noreply@blogger.com