To jedno z najprostszych ciast jakie można przygotować w domu. Kiedyś robiłam flan jabłkowy wg Magdy Gessler. To jest w zasadzie to samo tylko z gruszkami. Bardzo polecam osobom, które nie mają cierpliwości ani talentu do pieczenia ciast. Wystarczy tylko wymieszać składniki i dodać owoce :)
Flan gruszkowy
Składniki na ciasto:
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
4 łyżki oleju (użyłam z pestek winogron, ale można np rzepakowego)
4 jajka
cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
3 duże gruszki
1 łyżka cukru brązowego
1 łyżka płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj w misce.
W tortownicy o średnicy ok 22 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
Gruszki obierz i wytnij gniazda nasienne. Pokrój w ósemki i ciasno ułóż na dnie tortownicy. Owoce zalej ciastem i obsyp cukrem oraz migdałami.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza. Piecz ok 45 minut.
Smacznego!
Wygląda po prostu obłędnie! Myślę, że wkrótce zagości na moim stole, tylko zastanowię się najpierw jak go przerobić na bezglutenowy, żeby nie utracił swojej lekkości.
OdpowiedzUsuńProste i szybkie w przygotowaniu, lubię takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście mega prosty przepis. Pięknie wygląda na zdjęciach. Aż chce się spróbować.
OdpowiedzUsuń