15 września 2014

Racuchy z jabłkami


Przyznam że w tygodniu ranki bywają trochę jak bieg na czas. Liczy się każda sekunda. Czasem aż brak mi tchu. Tak, wiem że przecież można wcześniej wstać z ciepłego łóżka, ale ciepłe łóżko jest silniejsze ode mnie ;) 
Za to w niedzielę budzę się przed budzikiem, to zupełnie odwrotnie niż w tygodniu.  Zakładam "misiowy" szlafrok, idę do kuchni i mieszam składniki na "racuchowe" ciasto drożdżowe. Zaparzam pyszną kawę, biorę gazety i wskakuję do łóżka. Po porannej, niedzielnej prasówce ciasto na racuchy jest już wyrośnięte i  gotowe do smażenia. 
  


Racuchy z jabłkami

ok 25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
 szklanka mąki
szklanka ciepłego mleka
20 g rozpuszczonego masła
szczypta soli
1 duże lub 2 małe jabłka
olej do smażenia

Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru dodać łyżkę mąki i łyżkę mleka. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut.
Dodać mąkę, resztę mleka, sól i rozpuszczone masło. Wymieszać (można mikserem) do uzyskania jednolitej masy. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 1 godzinę.
Jabłka obrać i wyciąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Można też pokroić jabłka na drobną kostkę. Wymieszać owoce z ciastem.
Na patelni rozgrzać tłuszcz i nakładać łyżką niewielkie placki. Smażyć z jednej strony do momentu aż brzegi będą złociste a na środku w cieście powstaną małe dziurki. Przewrócić na drugą stronę. Usmażone racuchy przekładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Podawać z cukrem pudrem i cynamonem.
Smacznego!



4 komentarze:

Emma pisze...

ale złociste apetyczne!

Kamciss pisze...

Wyglądają bardzo smacznie :>

magnoliarozmaryn pisze...

Dzisiaj dostałam od mamy pyszne smalcówki i zrobiłam racuchy :-)
Pycha.

Antenka pisze...

smak z dzieciństwa:) uwielbiam je:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...