Strony

18 kwietnia 2013

Wiosna, wiosna...chłodnik


Jedna z kilku wersji chłodnika. Wiosennie, lekko, warzywnie i zielono. Kiedy słońce zaczyna podgrzewać nasze kręgosłupy, wtedy chce się zjeść coś lekkiego. Najprostszy obiad i chyba najsmaczniejszy o tej porze roku to ziemniaki, sadzone jajko i chłodnik. Najlepsze byłyby młode ziemniaki-skrobane, ale jeszcze za wcześnie. Smak który przywołuje lata dzieciństwa.

Składniki:
1 zielony ogórek
1 pomidor 
kilka liści sałaty
kilka rzodkiewek
duuużo koperku
sól
świeżo zmielony pieprz
cukier na czubku noża
kilka kropli cytryny
jogurt grecki lub kwaśna śmietana

Obierz ogórka i wytnij ze środka część z pestkami. Pokrój na plasterki (niezbyt cienkie). Poszarpane liście sałaty, Pokrojony pomidor, rzodkiewka i pokrojony koperek. Wszystkie warzywa wymieszaj w misce. Dopraw solą, pieprzem, cukrem, cytryną. Wymieszaj i odstaw na 3-5 minut. Zalej wszystko jogurtem lub śmietaną. 

Smacznego !


2 komentarze:

Dziękuję za wizytę na blogu i komentarz. Proszę o nie umieszczanie spamu, ponieważ będzie natychmiast kasowany.
Asia