Strony

8 kwietnia 2013

Kapusta pekińska z boczniakami i boczkiem


Tak przyrządzoną kapustę pierwszy raz jadłam u mojej przyjaciółki. Przygotowała ją Jej Mama - pani Ewa.
To było kilka lat temu. Wtedy też pierwszy raz jadłam boczniaki. Tyle że te pani Ewy były z kurczakiem. Wersja, którą chcę Wam pokazać jest z wędzonym boczkiem. To danie można zjeść z chlebem lub jako dodatek do mięsa. Jednogarnkowe, nieskomplikowane i szybkie w przyrządzeniu. Boczek można zamienić na inne mięso np. dobrą kiełbasę, polędwicę, czy pierś z kurczaka. 


Składniki na 2-3 porcje
300 g wędzonego boczku
1 cebula
1/2 czerwonej papryki
kilka boczniaków
1/2 kapusty pekińskiej
garść koperku
300 ml bulionu wołowego lub drobiowego
100 ml białego wytrawnego wina
2 ziela angielskie
1-2 liście laurowe
sól
pieprz

Boczek, cebulę, paprykę, grzyby i kapustę pokrój w kostkę. W garnku z grubym lub nieprzywierającym dnem podsmażaj w kolejności składniki. Najpierw boczek potem cebulę, paprykę, grzyby i na końcu kapustę oraz pokrojony koperek. Dopraw solą, pieprzem. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Wszystko zalej winem i bulionem. Przykryj pokrywką i gotuj na bardzo małym ogniu ok 40 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec dopraw jeszcze do smaku wg własnego uznania.
Smacznego !




3 komentarze:

  1. Jednogarnkowe i nieskomplikowane, to to, co lubię najbardziej :-) A do tego smakowicie wygląda, oczy podjadają. Pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
  2. zawartość kociołka fantastyczna:)!

    OdpowiedzUsuń
  3. Strasznie dawno boczniaków nie jadłem...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę na blogu i komentarz. Proszę o nie umieszczanie spamu, ponieważ będzie natychmiast kasowany.
Asia