Strony

23 października 2012

Schab z wędzoną śliwką




 Schab z wędzoną śliwką

Schab najlepiej przyprawić dzień wcześniej

ok 700 g schabu wieprzowego
10 śliwek wędzonych lub suszonych
1 ząbek czosnku
gałązka świeżego rozmarynu
sól morska
świeżo zmielony pieprz
1/4 łyżeczka papryki chili
odrobina cząbru
odrobina tymianku
2,3 łyżki masła

Mięso umyj, wytrzyj ręcznikiem papierowym lub lnianą ściereczką. Przy pomocy długiego i ostrego noża zrób w mięsie dziurę, a najlepiej z obydwu stron, tak aby  spotkały się po środku. Włóż śliwki do środka mięsa, jedna za drugą. Przypraw mięso wszystkimi ziołami, solą, pieprzem oraz czosnkiem. Zawiń w folię i odstaw do lodówki na dobę.  Przed upieczeniem ułóż na mięsie masło i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez ok 40-50 minut. Jeśli lubisz wypieczone zrób próbę z patyczkiem. Jeśli wypłynie różowy płyn to jeszcze trzeba piec, jeśli biały, to schab jest gotowy.
Smacznego !


3 komentarze:

  1. mhhhhmmm!!! Uwielbiam schab ze śliwką! Nigdy sama go nie robiłam, ale z Twojego wpisu wynika, że nie jest to takie skomplikowane jaki mi się zawsze wydawało, więc może się za niego w końcu zabiorę?
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieczony schabik to jest to! dosyć często robię, jednak ze śliwką jeszcze nie miałam przyjemności.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę na blogu i komentarz. Proszę o nie umieszczanie spamu, ponieważ będzie natychmiast kasowany.
Asia